Salát Gergely az utcaátnevezésről: A kínaiak nem felejtenek

2021. június 02. 21:44

A szakértő szerint bonyodalmat szülhet Karácsonyék Fudan elleni tiltakozása az új, budapesti utcanevekkel.

2021. június 02. 21:44
null

Ismeretes, Baranyi Krisztina és Karácsony Gergely közterületek átnevezésével tiltakozik a Fudan ellen, ennek keretén belül avatták fel a Dalai Láma út, az Ujgur Mártírok útja, a Szabad Hongkong út és a Hszie Si-kuang püspök út névtáblákat.

Első látásra szellemes fricskának tűnik, de tudni kell, hogy a kínaiak nem így fogják felfogni”

fogalmazott Salát Gergely Kína-kutató, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanszékvezetője a Blikknek. 

Mint mondta, a kínaiak számára a dalai láma, az ujgur szeparatisták vagy a hongkongi tüntetők nem a kommunista párt vagy rendszer, hanem a kínai nemzet ellenségei, vagyis a szakértő szerint a gesztus nem a pekingi kormányt sérti, hanem 1,4 milliárd kínai embert.

Át fog menni az üzenet

Salát Gergely szerencsének véli, hogy az átnevezés kezdeményezői nem konzultáltak Kínához értő emberrel, mert így „az új nevek egy átlagos kínai számára értelmezhetetlenek”. „A »Szabad Hongkong« teljesen félrement, mert a kínaiak szerint Hongkong éppen hogy most szabad, ellentétben a gyarmati időszakkal. Az ujgur mártírokkal sem tudnak mit kezdeni, mert az átnevelő táborokról a kínai emberek nem hallottak, az ujgur terrortámadásokról viszont nagyon is. Hszie Si-kuang püspököt Kínában az elhallgatásnak köszönhetően senki nem ismeri. Egyedül a dalai láma érthető egy latin betűt olvasni tudó kínainak” – magyarázta a Pázmány Péter Katolikus Egyetem kínai tanszékének vezetője.

A szakértő szerint az, hogy a táblákon magyaros átírás szerepel, jelzi, hogy a célpont igazából nem Kína, ettől függetlenül azonban az üzenet a kínai illetékesek felé át fog menni.

Az álmoskönyv szerint nem jelent jót, ha egy potenciális miniszterelnök-jelölt azzal kezdi tevékenységét, hogy belerúg a világ egyik legnagyobb hatalmába.”

Salát Gergely emlékeztet: Kína 2022 után nem fog eltűnni a térképről, s a kínaiak pragmatikus okokból megbocsáthatnak ugyan, de nem felejtenek.

Nyitókép: MTI / Földi Imre

Összesen 251 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rossini
2021. június 05. 10:28
"a szakértő szerint a gesztus nem a pekingi kormányt sérti, hanem 1,4 milliárd kínai embert." Különösen az 1,4 milliárd kínai embernek azt a részét, akik történetesen pl. keresztények, és akik soha, semmilyen körülmények között nem szenvedtek el semmiféle meghurcoltatást a pekingi kormánytól - azaz a Kommunista Párttól - hiszen a Kommunista Párt minden körülmények között biztosítja az 1,4 milliárd kínai ember számára a vallásszabadságot, valamint a szólás - és véleménynyilvánítási szabadságot, különösen politikai kérdésekben. Hát nem csodálatos ez a Kínai Kommunista Párt, akik az 1,4 millió kínai ember egyedüli legitim képviselői???
Agricola
2021. június 03. 20:28
Nem jelent jót, ha egy féleszű potenciális miniszterelnök-jelölt azzal kezdi tevékenységét, hogy belerúg a világ egyik legnagyobb hatalmába.
materialista
2021. június 03. 17:21
Szele írta a blogjában: "A módszer – kapaszkodjanak meg – kínai! A Nagy Proletár Kulturális Forradalom idején Kína szembekerült nem csak az Amerikai Egyesült Államokkal hanem ugyebár, a Szovjetunióval is Az amerikai követség utcája például az „Antiimperialista” nevet viselte, a szovjet követségé az „Antirevizionista” (Fanxiulu) nevet nyerte a maoista keresztségben." https://forgokinpad.blog.hu.
barnabibambi
2021. június 03. 16:34
Az Orbán kormány kimódolja hogyha elbuknak akkor is lesz Kínai egyetem stb.Ahogy az oktatást áttették alapítványi kézbe azaz kiszervezték,így a Kínai egyetemet és egyebeket is megoldják.Sajnos a moslék ellenzék aszt hiszi hogy ha hatalomra kerül akkor mindent felmondhat,mindent felforgathat.Rosszul készülnek a kormányzásra mert az alkotmány és az EU sem tűrné el a káoszt .Szóval gondolkodni kéne egy kicsit mert így könnyen a már megnyert választásokat is elbukják.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!