Rakéták csapódtak Aszmara külvárosába

2020. november 15. 10:32

A szomszédos országra is átterjedhet az etióp polgárháború, miután rakétákat lőttek az eritreai főváros repterére

2020. november 15. 10:32
null

Legalább három rakétát lőttek ki Eritrea fővárosára, Aszmarára Etiópiából szombat éjjel – mondták el térségbeli diplomaták. Legalább két rakéta az aszmarai repülőtéren csapódott be.Az érintettek egyelőre nem erősítették meg az értesülést. Etiópiában tizenegy napja harcok dúlnak a szövetségi kormány és az ország északi részén található Tigré tartományt magának követelő Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) között. A tigréi erők szombaton támadással fenyegették meg az Etiópiával szomszédos Eritreát, mert az segítséget nyújt a konfliktusban az addisz-abebai kormánynak – áll az MTI közleményében.

A BBC beszámolója szerint az etiópiai Tigray régió elnöke szerint csapatai lőtték ki szombat este a rakétákat Eritrea repülőterére, ezzel kibővítve a konfliktust a térségben. Debretsion Gebremichael azzal vádolta az etióp nemzeti erőket, hogy a repülőteret Tigray elleni támadásokra használták.

Etiópia szövetségi kormánya még nem kommentálta a vádat.

A támadást az etióp kormány és a tigrayi kormánypárt közötti 12 napja kitört konfliktus jelentős kiéleződésének tekintik. A Tigrayért folytatott harc Szudánt is érinti, hiszen az ENSZ szerint legalább 17 000 civil lépte át a határt Etiópiából egy nap alatt.

Etiópia Abiy Ahmed miniszterelnök 2018-as hatalomra kerülése óta nagy változásokon ment keresztül. Tavaly Nobel-békedíjjal tüntették ki, miután békét kötött a szomszédos Eritreával, akivel Etiópia két évtizede véres háborút vívott.

Ám a széles körben elterjedt reformok, amelyeket véghezvitt felszította a TPLF harcosait, akik régóta uralkodtak a politikai színtéren. A TPLF részben a kommunista etiópiát irányító PDRE, azaz az Etióp Népköztársaság fegyveres erőinek utóda. Az elmúlt hetekben a feszültség a Tigray Népi Felszabadítási Front (TPLF) és a szövetségi kormány között súlyosbodott. A BBC elemzői úgy látják, hogy ebben a furcsa helyzetben a korábban szintén háborúban álló Eritrea és Etiópia kormányainak közös érdeke a tigrinyák megfékezése. A közelmúltbeli politikai fejleményeket ismerők további problémákat jósolnak amiatt, hogy Etiópia miniszterelnöke, Abiy Ahmed erős szövetségesévé vált Eritrea autoriter vezetőjének, Isaias Afwerkinek.
 

(Forrás: BBC, MTI)

 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palepoli
2020. november 15. 16:29
Egyelőre elhalasztom az eritreai utamat.
Takita
2020. november 15. 13:44
És honnan vették a rakétákat. merthogy biztos, hogy nem ők gyártották? Most ,hogy lecsengett a közel-keleti nagy háborúság, a nemzetközi fegyyver-lobby megint nagyon érdekelt egy újabb fegyveres konfliktusban. persze mert a készleteket el kell adni, az új fegyvereket élesben kipróbálni.stb. Igy aztán ,ha éppen nincs háború, hát szerveznek egyet.
Kanmacska
2020. november 15. 13:28
Hadakozzanak, ha az jó nekik, de maradjanak Afrikában.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!