Mi folyik Ferencvárosban? – megkérdeztük Baranyi Krisztinát

2020. július 03. 11:26

Ősz óta vezeti Ferencvárost Baranyi Krisztina: a IX. kerületi politikát a tavalyi választásig és azóta is hangos viták és botrányok jellemzik. Bácskai János korábbi polgármester után Baranyi Krisztinát is megkérdeztük a vitás ügyekről.

2020. július 03. 11:26
null
Almási B. Csaba
Almási B. Csaba

A kilencedik kerületben ősszel az ellenzéki pártok (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP) által támogatott Baranyi Krisztina győzött az addig regnáló Bácskai Jánossal (Fidesz-KDNP) szemben, így a kilencedik kerület új polgármestere jelentős többséget tudhat maga mögött a képviselő-testületben.

De hol tart most Ferencváros? A kerület régi és mostani vezetőjét kérdeztük meg, hogy értékeljék az eltelt időszakot – és egymás munkáját és kijelentéseit. Bácskai János után most Baranyi Krisztina válaszait közöljük.

***

Az önkormányzati munka minőségéről Baranyi Krisztina azt mondja: „Nem nagyon értem, miről beszél Bácskai János. A pandémia előtt a maratoni hosszúságú testületi üléseken rendkívül sok döntést hoztunk. A veszélyhelyzet alatt pedig a halaszthatatlan ügyeket intéztük és azokat, amelyek a védekezéshez kapcsolódtak. Például a szociális, útfelújítási, lakásügyekben és a többi területen folyamatosan megy a munka, naponta több tucatnyi aktát írok alá, s ez idő alatt már sikerült több választási ígéretünket megvalósítanunk. Októbertől csupán négy hónap telt el normális mederben, utána jött a járvány, amely megnehezítette az életünket, de a döntéshozatal, az aznapi ügyek intézése ekkor sem állt le.”


A választási ígéretei betartásáról az új polgármester a következőket közölte: „Döntöttünk egy Karcher típusú takarítógép megvásárlásáról, de külföldről hozzuk be, s két hónapba telik, mire megérkezik. Én soha nem ígértem azt, hogy olcsóbban lehet parkolni. Azt állítottam, hogy az üzemeltetés lesz olcsóbb, mint az előző időszakban, amikor ez a tevékenység, lopásra, csalásra épült. Januárban és februárban 20, illetve 30 millió forintot már sikerült is megspórolnunk, március óta pedig, mint tudjuk, ingyenes a parkolás. Nekem nem fogadóórám, hanem teljes fogadónapom van, havonta egy alkalommal, de természetesen a járvány alatt ez szünetelt. Egyébként rendszeresen tartom a kapcsolatot – s ha lehet, találkozom – a választóimmal, nyilvános a telefonszámom, s legalább 5-6 elektronikus csatornán (Facebook, messenger, email) elérhető vagyok és válaszolok a kérdésekre, felvetésekre. Közmeghallgatást is háromhavonta tartunk, szemben a korábbi fideszes vezetés gyakorlatával, amikor csak egy volt évente.”

Az átláthatóság és a honlap kapcsán Baranyi azt mondja: „A korábbi honlap műszakilag elavult és gyakorlatilag működésképtelen volt. Ugyanakkor nem volt felhasználóbarát, a működtetése pedig túlárazott volt. Ezért egy teljesen újat kell felépíteni, ami időbe telik. De a honlap most is ellátja a feladatát, az üvegzsebtörvénynek megfelelően szerepelnek rajta a szerződések, és folyamatosan töltik fel a kollégáim az adatokat. Az év végére elkészülünk a munkával, s akkortól egy korszerű, átlátható, minden lényeges adatot tartalmazó honlap áll majd a ferencvárosiak rendelkezésére.”

Az új polgármester a József Attila-lakótelep piacteréről és annak bezárásáról azt közölte: „Az nem klasszikus piac, nem felel meg a piacokra vonatkozó előírásoknak, így jogilag inkább gyülekezőhely, rendezvényhelyszín. A veszélyhelyzet kihirdetése után a kormány döntése alapján pedig be kellett zárni, csakúgy, mint a játszótereket, parkokat, nyilvános illemhelyeket. Ezt tudnia kellene Bácskai Jánosnak is.”

Baranyi Krisztina a hatalomváltás körüli vitákról azt mondja: „Arra már rájöttem, hogy Bácskai Jánosnak nincs érzéke a szimbolikus kommunikációhoz, pedig az üres dossziék jól illusztrálták a választás utáni helyzetet. A voksolást követő napon épp azért mentem be a polgármesteri hivatalba, mert fennállt a gyanúja, hogy iratokat fognak megsemmisíteni, és ezt mindenképp meg akartam akadályozni, hiszen korábban sok papírt eldugtak, elloptak. Azt a furgont azonban nem én rendeltem oda, nem csapda volt. Úgy látszik, Bácskai János magából indul ki, ha ilyet feltételez rólam. De az nagyon gyanús, hogy akkoriban épp egy iratmegsemmisítés feliratú kisteherautó állt a hivatal előtt, s amikor megkérdeztük a sofőrt, kihez, melyik céghez jött, akkor azt válaszolta, hogy csak kávézni állt meg. A rejtett ajtóról nem állítottam, hogy Bácskai titkos céljait szolgálta volna, egyszerűen érdekesnek és furcsának találtam, hogy amikor kinyitottam egy ruhás szekrény ajtaját, akkor nem polcokat, iratokat, könyveket láttam ott, hanem egy ajtót, amely egy másik helyiségbe vezet. Egyébként van rajta kilincs, sőt a kulcsok is a zárban voltak. Ezért posztoltam ki a fotót a Facebookra.”

S hogy miként alakulnak a feljelentések? Baranyi Krisztina elmondja: „Nem Bácskai János, hanem ismeretlen tettes ellen tettem feljelentéseket, majd a hatóság kideríti, történtek-e bűncselekmények, s ha igen, ki a felelős. De az tény, hogy nagyon sok esetben megalapozott lehet a gyanú, hogy hanyag, hűtlen kezelést követtek el. Ilyen többek között a Lenhossék utcai ingatlan eladása, a harmadáron történő parkolóhely-megváltások, a parkolási, valamint a társasházi felújításokkal kapcsolatos visszaélések, a fideszes lakáspanamák. Hetente bukkanunk újabb és újabb ügyekre, ezeket a pandémia végeztével nyilvánosságra hozzuk, s megtesszük a további feljelentéseket.”


Miután Bácskai János „hatalommániás anarcho-szindikalistának” nevezte többek között Baranyi Krisztinát, az új polgármester erre úgy reagál: „Ezeket a jelzőket nem először hallom Bácskai Jánostól. Ha egyszer szóba áll velem – most ugyanis még kezet sem fog velem –, majd megkérdezem tőle, mint ért azon, hogy anarcho-szindikalista vagyok. Az pedig, hogy hatalommániás vagyok, nem tisztelem a törvényeket, nincs értékrendem, tényszerűen nem igaz, az egész eddigi pályafutásom a cáfolata ezeknek a vádaknak. A törvényt nem tisztelő, hatalommániás politikusok a Fideszben boldogulnak könnyen, ha én ilyen lennék, ott lennék. Azt viszont elismerem, hogy hülyének neveztem Gyurákovics Andreát. Nem a nyilvánosságnak szántam a megjegyzésemet, véletlenül bekapcsolva maradt a mikrofonom, s egyszerűen kiszakadt belőlem, mert a fideszes politikus tényleg ostobaságot mondott, holott több éves politikai tapasztalata van. Ezért elnézést kértem tőle.”

Baranyi Krisztina a koalíciós politizálás kapcsán azt mondja: „Bácskai János téved, én az előválasztáson az LMP, a Kétfarkú Kutyapárt és a Kulcs nevű civil egyesület jelöltje voltam. A koalíciós pártokkal pedig kielégítő, jó a viszonyunk. A képviselők többsége gyakorlatlan, kezdő politikus, de mindenki nagyon lelkes, jó szándékú. Ugyan vannak vitáink, nem mindenben értünk egyet, s olykor hosszú ideig egyeztetünk egyes kérdésekben. De én ezt tartom normálisnak, nem azt, ami a Fideszben működik, ahol egy ember megmondja, mit kell gondolni és tenni, ellenvetésnek pedig nincs helye. Döme Zsuzsával kapcsolatban nyugodt szívvel elmondhatom, nála lelkesebb, kreatívabb, nagyobb munkabírású képviselővel még nem nagyon találkoztam. A humor nagyon fontos az életben, s én kifejezetten értékelem, ha a politikusoknak van humorérzékük, hiszen jókedvűen, frusztrációtól mentesen sokkal hatékonyabban lehet dolgozni. Egyébként pedig nem keveredtem vitába a fővárost irányító koalícióval és a bizottságokból sem ezért maradtam ki. Több frakcióba is hívtak már, de egyikbe sem léptem be. Továbbra is független képviselő vagyok, Karácsony Gergellyel, valamint V. Naszály Mártával pedig így is kiváló az együttműködésünk”.

***

A témák kapcsán Bácskai Jánost is megkérdeztük: e cikkünket itt olvashatják.

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hegyivadász
2020. július 04. 12:57
Lehet, hogy a régi önkormányzati honlap grafikája nem bolt korszerű, de működött. A mostani meg nem. Ez a lényeg. Ha egy honlap még nincs kész, akkor nem kell lecserélni az előzőt. Főleg úgy nem, hogy csak év végére ígéri az elkészültét. Mellesleg nem tudom miért tart egy évig egy vacak honlap elkészítése?!
zsanett-kúnrum
2020. július 03. 20:28
Minden ami nem fidesz, de az, mi az?
Rugo
2020. július 03. 18:39
Nem egyszerű eset ez a nő.
Zsolt75
2020. július 03. 18:04
Tisztakész krisztina.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!