„Mindig a kategóriák határain túl kerestem magamat” – Kovács András Péter a Mandiner hetilapnak

2020. május 07. 17:45

Kétmillióan látták eddig az ország egyik kedvenc humoristája, Kovács András Péter márciusi karanténslágerét, de nem most lett influenszer. KAP másfél évtizede képviseli az etikus humort a színpadon: tudja, mi az alapállás, és ezt a tudást röhögésbe csomagolva közvetíti. Nagyinterjúban beszél társadalmi felelősségvállalásról, közös démonokról, a bolondok szabadságáról, de szóba kerül az is, vajon mi van az összerázott hógömbön túl?

2020. május 07. 17:45
null

Interjú: Klementisz Réka

Fotó: Muray Gábor

A közszereplők közül elsők között buzdított otthonmaradásra, miközben javában zajlott a pánikvásárlás első hulláma, és bár senki nem kérdezte meg róla, Orbán Viktor helyett is az ő dala ugrott be a köztévén, amikor az egyik első online miniszterelnöki bejelentkezés alkalmával lefagyott a Facebook Live.

Kovács András Péter sufnituning one-man showja beégett a köztudatba. 

„Három-négy éve tudatosan odafigyelek arra, hogy ne csak vicceset mondjak, hanem humorral beszéljek valamiről.”

Ez a videó sem azért tart kétmillió megtekintésnél, mert annyira elképesztően vicces, hanem mert akkor húsba vágó volt. Igyekszem húsba vágó kérdésekkel foglalkozni, és olyan közös démonainkat megidézni, amelyek mindannyiunk életét keserítik” – mondja erről a Mandiner hetilapnak adott interjúban, amelyben a karanténban készült videók bevételeivel kapcsolatos terveiről, egy egészségügyi dolgozóknak szánt ajándékról, és szolidaritási akciói eredőiről is beszél. 

Az interjúból kiderül, hogy KAP miért nem dolgozik soha szövegíróval, milyen erős motiváció hajtotta a papi hivatás felől a jogi pályára, majd az egyetemi katedráról a színpadra, lehet-e szerinte humorral evangelizálni, és az is, hogy miért nem élhet meg a stand up élő közeg nélkül hosszútávon, még akkor sem, ha

„az ember mindig azt röhögi ki, amit nem ért, vagy amivel nem tud mit kezdeni. A jelenlegi helyzet pedig ennek iskolapéldája”. 

Kovács András Péter szerint „a gazdasági következmények tartósan velünk maradnak, és még akár nagyobb roncsolást visznek véghez, mint az egészségügyi veszélyhelyzet. Bízom mégis abban, hogy ahogy egy háború után is utat tör magának a szolidaritás, most is sikerül félretenni korábbi ellentéteket jól felfogott közös érdekből. (...) Remélem, hogy ez az élmény jótékony fékeket is belekódol majd egy fiatal generációba világszerte. Olyan fékeket, amelyek megóvják őket attól, hogy elkövessék újra, amit a mi generációnk nagyon elrontott” – mondja a járvány okozta világválságról a Dumaszínház egyik kulcsfigurája.

A teljes interjút a csütörtökön, május 7-én megjelent, újságosoknál elérhető hetilapunkban olvasható, illetve lapunkra előfizető olvasóink az alábbi link alatt érik el teljes egészében.

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bell & Sebastian
2020. május 08. 08:55
jav.: akik
Bell & Sebastian
2020. május 08. 08:53
A stand-up műfaj lényege eredetileg az volt, hogy az előadó a kocsmai színpadon rögtönöz, a közönséggel szoros interakcióban. Ennek nyoma már Hofinál is megvolt, de az RTL -es fiúknál már kikopott. Érzik ők is a vákuumot, de a kipécézett nézők inzultálása (Hobóra is jellemző) nem pont az, amit párbeszédnek nevezhetünk. Előre betanult konzerv szöveg. A műfaj, egyben az előadó halála. Szerintem a mélypont Kiss Ádám interaktív beszámolója volt amerikai kalandjairól. De hagyjuk is a neveket, mert a liberális sztárgyár régóta a felszínen tart olyan úgynevezett humoristákat is, akiket még ahhoz is buták, hogy a téeszcsében kapáljanak, ha lenne még termelőszövetkezet. Elvégre ezért állnak a színpadon. A minőséget kiváltotta a mennyiség.
bagira
2020. május 08. 02:13
Jahh rtltv üdvöskéje , tudjuk már a ballibsik bunkósbotja. Összevissza üt mint bolondóra . Jahh a szentesi ballibsi Bödöcs körökhöz tartozik jó szoci bandához , jut eszembe a szentesi szocik átvedlettek jobbikba átvonultak . Polgármesteri székbe jobbikost ültettek , ,helyét a szoci Szirbik volt polgármester talpalta ki . Ebből is látszik a szocik gyökérhajtása a jobbik , több éven át kormány ekézésbe belehúztak hangoskodtak a ballibsik mellett .
Bell & Sebastian
2020. május 07. 22:37
Az ő korában volt egy felépített házam, három gyerekem, másfél autóm, egy csomó hitelem és egy normális munkahelyem teljesen normális főnökkel és beosztottakkal. Önmagunk keresése a háztájiban tetőzött, kapálás közben, a sor végi vízivásban ki is merült. Sajnálom ezeket a szerencsétlen, Pestre beszabadult falusi gyerekeket. Annyi az előnyük, hogy virtuózan kezelik a loopert. Én meg a tolókapát. KAP állítólag vallásos gyerek. És rohadtul introvertált. Szerintem ennyi muníció nem lesz elég egy teljes életre. Majd a pofonok völgyében számára is kiderül, melyikünk tévedett nagyobbat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!