Szentté avatja Ferenc pápa John Henry Newman bíborost

2019. július 01. 11:00

Formálisan engedélyezte John Henry Newman bíboros, a 19. századi brit teológus és konzervatív gondolkodó szentté avatását Ferenc pápa.

2019. július 01. 11:00

Október 23-án fogják szentté avatni John Henry Newman bíborost Ferenc pápa hétfői döntése szerint. 

Newmant az indiai Mariam Thresia nővérrel, a Szent Család Nővérei Kongregáció alapítójával és másik három szentéletű személyiséggel együtt fogják szentté avatni.

Ferenc pápa februárban írta alá azt a dektérumot, ami elismerte a második csodát, amiben Newman volt a közbenjáró: egy hölgy életveszélyes terhességgel küzdött, s gyógyulása az orvosok szerint megmagyarázhatatlan. 

John Henry Newman (1801-1890) már elismert anglikán teológus volt, egyben az anglokatolikusok és az úgynevezett Oxford-mozgalom vezető személyisége. Hosszú vívódás után az egyházatyákat és az egyház folytonosságát tanulmányozva, 1845-ben katolizált. XIII. Leó pápa 1879-ben bíborossá nevezte ki. Egyik leghíresebb műve az 1845-ös An Essay on the Development of Christian Doctrine, de híres az egyetem eszméjéről írt The Idea of a University (1873) is, valamint a Norfolk hercegének írt levele is.

Newmant számon tartják a brit konzervatív mozgalom meghatározó alakjai közt. Egyben a 16. század óta működő Néri Szent Fülöp Oratóriuma angliai alapítója is.

John Henry Newman XVI. Benedek pápa egyik kedvenc teológusa és az egyik legfontosabb kortárs filozófus, Alasdair MacIntyre egyik kedvenc szerzője. Magyarországon Barsi Balázs ferences szerzetes foglalkozott vele nagyon sokat. 

 

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tevevanegypupu
2019. július 01. 21:05
Érdekes, Apor Vilmost valahogy nem akarja. Igaz, csodát nem tett, csak pappá szentelése óta segíti a szegényeket, elesetteket, közbenjárt a zsidók érdekében, püspökké kinevesére után pedig a háboruban bombázások közben járta Győr városát segített, mentett, utolsó kenetet adott fel..és nem mellesleg megmentett vagy kétszáz nőt a szovjet katonáktól élete feláldozásával..Tudom, kell a csoda. Saját élete feláldozása ezt nem helyettesítheti..Hm.."A kereszt erősíti a gyengét és szelidíti az erőset."
abcdef
2019. július 01. 15:18
Sümegcsehiben 2005-ben kis templomot emeltettek, a Szentháromság egy Isten imádására, Názáret misztériumának szemlélésére, John Henry Newman bíboros szentté avatásáért . Úgy látszik jól imádkoztak.
Sulammit
2019. július 01. 11:52
Jaj, de jó! John Henry Newman egy nagyszerű és szentéletű pap volt. Cor Ad Cor Loquitur, vagyis Szív szól a szívhez. Ezt a jelmondatot választotta címerébe John Henry Newman, miután XIII. Leó pápa biborossá nevezte ki. Érdemes elolvasni az Apologia Pro Vita Sua című könyvét is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!