Ezek a szegény és gazdag térségek hazánkban

2018. január 10. 11:39

Egyre nagyobbak az eltérések az egy főre jutó vásárlóerőben Magyarország különböző térségei között.

2018. január 10. 11:39

A Portfolio beszámol arról: a GKI számítása szerint 2016-ban az egy főre jutó vásárlóerő 1,2 millió forint volt átlagosan Magyarország településein. Azonban a falvak, városok, megyei jogú városok és a kerületek között nagy eltérések voltak. A legszegényebb és a leggazdagabb település között közel 3 millió forint volt a különbség.

A térképen is látszik: elsősorban Észak-Dunántúlon, illetve Közép-Magyarországon találhatóak az átlag feletti vásárlőerővel rendelkező települések, míg a szegényebb települések Észak-Kelet-Magyarországon, és Dél-Magyarországon voltak.

A GKI megvizsgálta a 2009-2016-os évek közötti vásárlóerő változást is: ebből kiderült, hogy pontosan azok a térségek gazdagodtak tovább, ahol már egy évtizede is magas volt a vásárlóerő.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. a települések vásárlóerejét (teljes jövedelem) a 2009-2016-os évekre a NAV és a KSH megfelelő adatsorainak (nettó keresetek, nyugdíjak, vállalkozói jövedelmek, önkormányzati juttatások, stb.) felhasználásával készítette el.

 

 

Összesen 83 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2018. január 11. 15:44
no pont emiatt hamubasult faszsag a berunio... hiszen orszagon belul is ekkorak a kulonbsegek.
még fokozza
2018. január 10. 21:55
Ahol sok fekete van ott a térkép fekete. Gönc meg már annyira fekete, hogy le is vágták a térképről.
Qsza
2018. január 10. 19:58
Erre sem lehet adni. Tatabánya gazdagabb, mint Sopron? Gyula mint Kőszeg?
korona
2018. január 10. 16:34
A szegénység íriggyé tesz és rosszindulatúvá. Magyar vagyok, katolikus vagyok, de azt mondom, hogy ritkán írígy egy nép a magyar. Amikor a feltétel nélküli fizetésről volt szó, SOKAN harsogva visszautasították. Miért? Sokan úgy vélik, hogy az ÁLTALÁNOS SZEGÉNYSÉG van rendjén ebben az országban. A baj ott van, hogy a gazdagok egyre gazdagabbak, a szegények meg egyre szegényebbek lesznek. Hetven éven felül meg egyenesen leírják az embereket. A gonoszság az is, hogy az igazgatók a munkást csak egy eszköznek , egy szerszámnak, egy csavarhúzónak, reszelőnek stb nézik. A véneknek meg jól van - szerintük - a 28500 FT-os nyugdíj. A vének meg hallgatnak, mert már nincs semilyen eszközük jogaik kiharcolásához. Egy társadalom, egy nemzet szégyene ez! De a jelenleg még gazdagabbá válók jelentéktelen, semmi élete nem ér semmit. Mindenük megvan, de lelki nyugalmuk az nincs és nem is lesz nekik. Amit a nemzetnek adnak, az közönséges és nem jel szerű. Harácsolnak, törtetnek és mire jutnak? Gazdag, de értéktelen élet. A szegények meg ezer forinttal megvásárolhatók (korrumpálhatóak). Egyre betegebb a nemzet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!