Nem az egységesítés, hanem a különbözőség elfogadása a célunk – Frivaldszky Edit a Mandiner.családnak

2016. november 22. 23:11

A Lipóti pékség körüli botrány kapcsán megkerestük a kérdésben leginkább kompetens személyt, a vitatott AnyaApaGyerekek kezdeményezés magyar szervezőjét, Frivaldszky Editet. A kezdeményezés szövege – különösen ez a rész: „az EU házasság-fogalma a minden tagállamban elfogadott definíció legyen: az egy nő és férfi közötti házasság és az ezen és/vagy leszármazáson alapuló család” – sokak számára felháborító, de legalábbis félreérthető. Sorra vettük az ezzel kapcsolatos fenntartásokat, tisztázandó kérdéseket. Interjú.

2016. november 22. 23:11
Admin
Ki hirdette meg az AnyaApaGyerekek kezdeményezést, és mi köze ehhez a CitizenGo-nak és neked?
 
A kezdeményezést elindító héttagú nemzetközi polgári bizottság elnöke vagyok. Az európai polgári kezdeményezések elindításának ugyanis egyik feltétele, hogy legalább hét tagállamból kell érkezniük a szervezőknek. A csapatban én vagyok magyar. Együtt nyújtottuk be tavaly októberben az Európai Bizottsághoz a kezdeményezés indításához szükséges dokumentációt, melyet decemberben nyilvántartásba vettek. Áprilisban indult az aláírásgyűjtés papíron és az interneten keresztül a www.anyaapagyerekek.hu oldalon. A CitizenGO hálózata egy-két alkalommal meghirdette már a kezdeményezést, de ennél többet nem tettek ezzel kapcsolatban.  
 
Pontosan mikor indult, milyen okból és milyen céllal?
 
Egy folyamat része vagyunk. Egy olyan folyamaté, amelyben a házasság és a család definícióját felhígítják: már nem ugyanazt jelenti e két szó, mint 10 évvel ezelőtt. Az élenjáró svédeknél már olyan politikai kezdeményezés is van, amely nemcsak nem-függetlenné, de szám-függetlenné is tenné a házasságot, az olaszországi iszlám közösség vezetője pedig kérte a poligámia elfogadását a házasság-fogalom részeként. Nagyon változatos szabályozást láthatunk Európában, és ezek visszatükröződnek az uniós folyamatokban is, holott a házasság és a család alapvetően tagállami kompetenciába tartoznak. Ebben a folyamatban szeretnénk tisztázni, hogy az uniós döntésekben mit értünk a házasság és a család fogalma alatt.  
 
Mit jelent az, hogy az Európai Bizottság nyilvántartásba vette európai polgári kezdeményezésként?
 
Az Európai Unió a Lisszaboni Szerződésen keresztül lehetővé teszi, hogy az emberek közvetlenül kezdeményezzenek jogszabályokat az unióban. Ennek vannak bizonyos feltételei, például: a kezdeményezésnek az EU alapértékeivel összhangban kell lennie és az unió kompetenciájába tartozzon a kérdés. Ha mindezek teljesülnek, a Bizottság nyilvántartásba veszi, és indulhat az aláírásgyűjtés: 12 hónap alatt egymillió aláírás szükséges legalább hét különböző tagállamból. Az AnyaApaGyerekek regisztrálása egyben azt is jelenti tehát, hogy az unió értékeivel összhangban van a kezdeményezés tárgya.  
 
Miért olyan nehézkes az aláírás, miért kérnek annyi adatot?
 
Az aláírásokat valamelyik hazai szerv, rendszerint a választási irodák ellenőrzik (így az adatok nem kerülnek egyik országból a másikba). Ők állítanak majd ki egy igazoló dokumentumot az érvényes aláírások számáról. Nem elég tehát csak a nevet megadni, valamilyen hivatalos dokumentum számára is szükség van, ami alapján bizonyítható, hogy valós személy támogatta a kezdeményezést. Az aláírásgyűjtésen érezhető az emberek bizalmatlansága az Európai Unió iránt. Ezt abból is láthatjuk, hogy hasonló témában, hazai szinten indított korábbi petíciókhoz rövidebb idő alatt több aláírást sikerült gyűjtenünk. 
 
  
A melegek ellen szól ez a kezdeményezés vagy sem? 
 
A kezdeményezés a fogalmak tisztázását célozza, egyben kéri a tagállamok kulturális különbségeinek, „másságának” tiszteletben tartását. Nem a melegekről vagy a poligám kapcsolatokban élőkről szól, hanem az unióban használatos jogi fogalmak tisztázásáról. A kezdeményezés nem változtatja meg a tagállamok eddigi szabályozását, pontosan azok tiszteletben tartását kéri. 
 
Valóban az a kezdeményezés célja, hogy az EU fogadjon el egy minden ország számára kötelező definíciót a házasság és a család fogalmára, és az legyen a petícióbeli megfogalmazás? Létezik egyáltalán „minden tagállamban elfogadott definíció”?

Azt kérjük, hogy az uniós döntésekben olyan fogalmat használjanak, amivel minden tagállam egyetért, ez pedig a házasság, mint egy férfi és egy nő szövetsége, és a család, mely házasságon vagy leszármazáson alapul. Ezt a definíciót minden tagállam elfogadja, ez minden tagállamban jelenti a házasságot és a családot. Más definíciók nem minden tagállamban jelentenek házasságot és családot. Nem az egységesítés, hanem a különbözőség elfogadása a célunk. 
 
Tagállami vagy uniós hatáskör e két fogalom meghatározása? Ha az előbbi, akkor miért szeretnétek elérni, hogy közös uniós szabályozás szülessen róla; ha az utóbbi, akkor mi lenne azokkal az országokkal, ahol már elfogadták a melegek házasságát?
 
A két fogalom alapvetően tagállami hatáskör. Az uniós hatáskörbe azokban az esetekben tartozik, amikor a kérdéseknek határokon átnyúló következményei lehetnek, azaz például egy házaspár vagy egy család költözése egyik országból a másikba. Erre számos példát láthatunk saját környezetünkben is. Azokban az országokban, ahol már elfogadták az azonos neműek kapcsolatát házasságként, semmi nem változna. Viszont ahol nincs ilyen változtatás, azokra az országokra az Európai Unió nem tudná „ráerőltetni” a „melegházasságot”.
 
Miért ne házasodhatnának össze és nevelhetnének gyermekeket a meleg párok? Nem lenne jobb a gyerekek számára a meleg párok általi örökbefogadás, mint a nevelőotthonok?
 
Az örökbefogadásoknak a gyermek számára legjobb környezetet kell biztosítani, ez pedig az egy anya és egy apa által nyújtott biztonságos légkör. Erre számos kutatás rámutat. Ha bevezetnek egy új terméket a piacra, akkor előzetes felméréseket kell végezni, hogy milyen hatással van ez az emberekre és a környezetre. Ezeket a felméréseket nem végezték el, amikor a melegek általi örökbefogadást bevezették. Nem tudjuk, hogy milyen hatással van ez a gyerekekre és a társadalomra, ugyanakkor egyre több vallomás vagy tanulmány készül arról, hogy milyen nehézségekkel küzdenek a melegek által nevelt gyermekek (lásd Heather Barwick vagy Sullins tanulmányai). 
 
 
Mi a helyzet azokban az országokban, ahol ez már elfogadásra került? Mi történne, ha Magyarországon is bevezetésre kerülne a meleg párok házassága?
 
A kezdeményezés nem a „melegházasságok” ellen indult, hanem a tagállami különbségek tiszteletben tartása végett. A svédeknél például, ahol köztudottan előrehaladott már ez a jelenség, most a nem-függetlenség mellett a számfüggetlenségért is indult politikai kezdeményezés. Az olaszoknál egy iszlám vezető kérte, hogy ha a melegek „házassága” emberi jog, akkor a poligámia is az, és kérik ezt törvényesíteni. Ha megnézzük, a két kérés nagyon hasonlít egymásra. Magyarországon az Alaptörvényben foglalt házasságdefiníció él, és a visszajelzésekből úgy látjuk, hogy az embereknek ez a természetes és elfogadható.  
 
Két feltétele van annak, hogy ezzel a petícióval foglalkozzon az Európai Bizottság. Hogy áll az ügy jelenleg és mi a realitása annak, hogy ezek teljesüljenek? 
 
A nemzeti minimumhatárokat már sikerült hét tagállamban teljesítenünk, most az egymillió aláírás összegyűjtése a cél.  Érdekes, hogy ha a térképre nézünk, egy függőleges vonal mentén gyűltek össze a minimumok, Finnországtól Görögországig. Reményeink szerint a 12 hónap elegendő lesz a feltételek teljesítésére. 
 
Várhatóan mi fog történni akkor, ha mindkét feltétel teljesül?
 
Az Európai Bizottság és az Európai Parlament meghallgatja a szervezőket, és foglalkozniuk kell a kérdéssel. Mindenképpen szeretnénk a politikai napirenden tartani a kérdést, lehetőleg a jogszabályjavaslatban megfogalmazottak teljesítésével.   

Egyáltalán miért fontos ez a kérdés akkor, amikor annyi más problémával küzd a világ és Magyarország is (természeti katasztrófák, háborúk, szociális problémák, gyermekek elleni bántalmazás)?
 
A család a társadalom alapja. A család alapja pedig a házasság. Ezt a megtartó rendszert védi a kezdeményezés azáltal, hogy tudjuk, miről beszélünk, és miről döntünk, amikor ezek szóba kerülnek. A természeti katasztrófák és a bűncselekmények mellett foglalkozni kell a társadalom alapjának megerősítésével is. A természeti katasztrófák mellett demográfiai válságban élünk, a társadalom is katasztrofális helyzetben van, ha úgy tetszik. A házasságok és családok megerősödésével a gyermekek helyzete is javul, többen érzik biztonságban magukat a gyermekvállaláshoz, ezáltal újra megerősödhet a társadalom, és lehet jövője Magyarországnak és Európának. A kezdeményezés aláírható a www.anyaapagyerekek.hu oldalon. 
 
Köszönöm a beszélgetést!

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2017. április 09. 19:38
Szomorú, hogy evidenciák elfogadtatásáért már petíciókra van szükség.
anegy_
2017. március 31. 13:07
Köszönet mandi-családnak! Az online aláírás (csatlakozás) nagyon egyszerűen megtehető.
Andre1bp
2016. december 28. 15:05
ez csak valami vallásos hablaty.
catalina9
2016. december 21. 11:26
madarasi.abel http://a.PCdiktaturanak.OVER [Hozzászóló kiszűrése] 2016. november 23. 09:00 van egy bukta a dologban: a liberális ugyan elfogadja a más véleményét, de azért nem fél kiállni a sajátja mellett." van bizony, de mekkora: Hack Péter: Lehetne vitatkozni azon is, hogy a toleranciát hirdető liberalizmus a saját erkölcsi értékrendjét milyen elképesztő intoleranciával próbálja rákényszeríteni a társadalom többségére..."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!