Liberálisok: Pénzügyi mentőcsomagot a tanodáknak!

2016. november 02. 11:52

Pályázat helyett normatív finanszírozást kellene bevezetni a tanodák esetében is a Liberálisok szerint.

2016. november 02. 11:52

A Magyar Liberális Párt pénzügyi mentőcsomagot követel a hátrányos helyzetű gyermekekkel foglalkozó tanodák számára. A párt ügyvivője azt kérte Balog Zoltántól, az emberi erőforrások miniszterétől, hogy azonnal kezdjen egyeztetéseket a szakmai szervezetekkel arról, miként tudnának minél hamarabb átállni a normatív finanszírozási rendszerre.

Bősz Anett szerdai budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az utolsó órában vannak azok a tanodák, amelyek a támogatásra kiírt pályázaton nem jutottak hozzá a működésükhöz szükséges forrásokhoz. Hangsúlyozta, hogy az egyébként is legrosszabb helyzetben lévő tanodák kerültek még hátrányosabb helyzetbe. Ezekben az intézményekben tömegesen tanulnak azok a gyermekek, akik nem kellenek az állami oktatási rendszernek, és akik nagyon sok esetben hagyják el korán az iskolát – tette hozzá.

A romák iskolázottsági és foglalkoztatási adatai drámaian eltérnek a nem romákétól, az állami iskolarendszer pedig képtelen segítséget nyújtani azoknak a fiataloknak, akik szeretnék elkerülni a szüleiktől örökölt nyomort – fogalmazott. A tanodák viszont rendszerszintű hibákat képesek korrigálni, és nem csak újabb iskolázottsági szintek elérését biztosítják a hátrányos helyzetű roma gyerekeknek, de megteremtik a fejlődéshez szükséges elfogadó és támogató környezetet is – érvelt a politikus.

Kérdésre válaszolva azt mondta, az Emberi Erőforrások Minisztériuma érzékelte, hogy a pályázat drámai helyzetet idézett elő, ezért ígéretet tettek egy pótpályázatra. Az általa szorgalmazott mentőcsomagra viszont azért lenne szükség, mert valószínűleg ez a leggyorsabb megoldás – nyomatékosított Bősz Anett. (MTI)

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cutcopy
2016. november 02. 12:22
Sajnos nincs pénz tanodákra mert az államnak ki kellett fizetnie az SZDSZ másfél milliárdos hátrahagyott adósságát..
noMores
2016. november 02. 12:12
HAHAHA, majd pont ez a tusko kadarista kormany fog foglalkozni az oktatassal, foleg a raszorulokkal. A bekemenet sztarjai szarnak azokra, akik nem allnak be a sorba...:(
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!