Elkésünk a felvilágosítással

2016. október 13. 22:04

Tudatlanul szexelnek a fiatalok: sokan közülük nem is tudják, hogyan lehetne védekezni a teherbe esés ellen...

2016. október 13. 22:04

Egy nemrég készült kutatás arra a megdöbbentő eredményre jutott, hogy tízből négy, szexuálisan aktív fiatal nem védekezik a nem várt terhesség ellen. A felmérésben ötszáz, 16 és 25 év közötti magyar fiatalt kérdeztek meg, akik rendszeresen élnek nemi életet. Közülük az elmúlt egy évben minden tizediknek szüksége volt sürgősségi fogamzásgátlóra — egy részük azonban nem is tudja, milyen lehetőségei vannak a védekezésre.

Az elkeserítő statisztika hátterében a nem megfelelő felvilágosítás rejlik. A családokban legtöbbször tabu a szex, holott már kora gyermekkortól fontos lenne, hogy mindig az adott életkornak megfelelően, de beszéljünk a kicsivel a nemi kérdésekről is. Mindig jobb megelőzni a bajt...

Magyarországon a szexuális nevelés nem része a tantervnek, de számos szakember tart előadásokat kamaszoknak a témában. A 14-18 éveseket határozottan érdekli a szexualitás, és a tapasztalat azt mutatja, hogy könnyebb számukra ilyesmiről beszélni egy idegen szakemberrel, mint a tanárukkal a védőnővel vagy az iskolaorvossal.

A kamaszok fejében rengeteg tévhit él: sokan gondolják például, hogy egy szűz lány nem tud teherbe esni. Sajnos hiába a felelősségteljes gondolkodás, ha az hibás feltételezésen alapul.

 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!