Apa, itt vagyok! – avagy mit kezdjek egy kisbabával?!...

2016. október 20. 14:08

Amikor elérkezik a várva várt nap, és világra jön első gyermekünk, akkor jön a döbbenet: milyen pici és törékeny. Sokszor még az anyák is félve fogják meg az újszülöttet, így nem meglepő, hogy a legtöbb apa is óvatosan közelít.

2016. október 20. 14:08
Döbör Ágota

Bár minden szülő tudja, hogy pici lesz, mégis meglepő a számukra, hogy mennyire törékeny. Mivel már nem a sokgyerekes nagycsalád korában növünk fel, többségük ekkor találkozik először kisbabával. Az anyák a várandósság hónapjaiban utánaolvasnak, tapasztalatokat szereznek és ezért viszonylag hamar átlendülnek a kezdeti félénkségen. Az apák viszont kevésbé készülnek fel előzetesen erre, őket inkább más feladatok foglalják le (anyagiak előteremtése, várandós társuk segítése, támogatása és olyan praktikus teendők, mint például a szobabútor összeszerelése).

Nézzük, az első év során hogyan érdemes próbálkoznia egy apukának a babával való foglalkozásban!

Újszülött kortól:

  • gyengéden simogassa, dajkálja
  • ringassa (fontos, hogy ne rázogassa túl erősen)
  • halkan dúdoljon, mormoljon (a mély hangok megnyugtatják a babákat, az pláne jó, ha olyankor mellkasához ölelve, fejét biztosan tartva sétál vele, mert a ringás-dúdolás-melegség hármasa nagyon megnyugtató!)
  • a baba arckifejezését utánozza, és vágjon Ön is érdekes arckifejezést, hagyja, hogy a baba utánozza
  • utánozza a baba hangját, berregjen neki, utánozzon állathangokat
  • csiklandozza, puszilgassa (de csak ameddig élvezi a baba).
 
3-6 hónapos korban:

A baba gyorsan nő, erősödik, 3-6 hónapos korában, a nagymozgások beindulásával, általában az apák is bátrabbak lesznek. És egyre fontosabb is az apák szerepe a játékban. Máshogy játszik ugyanis egy apa és egy anya. Egy apa általában kevesebbet játszik egy gyerekkel, mint az anya (hisz eleve kevesebbet van otthon), ám ezek a játékok intenzívebbek, mozgásosabbak, izgalmasabbak és sokkal nagyobb nevetésekkel járnak. Persze mindig figyelni kell a baba érzékenységére és fizikumára!

Ebben a korban nagyon élvezetes még a baba számára a kukucs-játék. 

6 hónapos kortól:

  • Fél éves kora után lehet tornyokat építeni. Imádni fogják a babák, ha ledönthetik. Elrejthetnek tárgyakat, amit együtt megkereshetnek. 
  • A mesélés is lehet apai tevékenység. A történetek legyenek rövidek, pár mondatosak, például valami aznapi tevékenységről szóljanak. 
  • Kifejezetten kellemes közös tevékenység lehet, ha apa fürdeti a kicsit. Egy fél évessel fantasztikus pancsolós játékokat lehet kitalálni, és általában az apák azt is jobban viselik, ha közben kifröcsög rájuk a víz, mint az anyák. 

 

Biztatok minden apát, hogy bátran ismerkedjen gyermekével, és ne feledje: nem szégyen, ha segítséget vagy ötletet kér az anyától! Az anyák sem tudják ezeket elsőre, csak mivel többet vannak a kicsivel, sokkal előbb kitapasztalják, mit szeretnek a babák. Egyet viszont sosem fognak tudni: pótolni az apa figyelmét, törődését, játékát!

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!