Szelfifüggő vagy? 10 tünet, ami segít eldönteni!

2016. szeptember 26. 20:45

Mindenkinek vannak olyan ismerősei, akik nem bírják ki, hogy ne posztoljanak reggel, délben, este, ételről, helyszínről, ruháról, gyerekről, motorról, naplementéről... De mikor lesz a megmosolyogtató rákattanásból veszélyes függőség?

2016. szeptember 26. 20:45
Krajcsó Judit

Az Oxford Dictionary a 2013-ban az év szavává választott selfie-t úgy definiálta, mint „olyan fotó, amelyet valaki önmagáról készít webkamerával vagy okostelefonnal, és feltölti egy közösségi médiaplatformra”.

Hogy miért fotózza le valaki önmagát? Egyesek úgy használják ezeket a képeket, mint egy naplót, amelynek segítségével megörökíthetik mindennapjaikat — a lehető legjobb színben feltüntetve. Mások azért posztolják a szelfiket, hogy megtapasztalják a közönség, vagyis ismerősök és esetleg ismeretlenek elismerését is.

Amikor közzéteszünk egy fotót, talán nem is gondolunk arra, hogy bár egyfajta önkifejezési mód, mégis veszélyes játékszer ez. Magánéletünket tárjuk a világháló szeme elé, így beszűkül az intim terünk, életünk legapróbb mozzanatai is nyilvánossá válnak.

Egyes kutatások szerint a szelfifüggőség egy újfajta mentális zavar. Az alacsony önbecsülés és a nárcizmus, amennyiben egy extrovertált személyiséggel találkozik, máris több szelfit eredményez, mint egy introvertált személyiségnél.

A szelfifüggőnek rögeszméjévé válik az önmagáról készült fotók posztolása. Léteznek akut és krónikus tünetei is, például:

  1. A szelfifüggő nemcsak egyszerűen fotózza magát reggel, hanem készül a felvételre, emiatt akár órákkal korábban felkel.
  2. Legalább napi 3 extrém szelfit készít: veszélyes helyzetben, különleges pózban.
  3. Napi minimum 6 csoportos vagy egyéni szelfi posztolása.
  4. Kismilió képet készít, mígnem sikerül végre egy, ami elfogadható.
  5. Kényszeresen nézegeti a telefonját: lájkok, reakciók, megosztások, kommentek ellenőrzését ismétli percenként.
  6. Erős düh, harag, kétségbeesettség lesz úrrá rajta, amennyiben egy-egy szelfi nem kap megfelelő figyelmet lájkok és egyéb reakciók formájában.
  7. Frusztrált amiatt, hogy nem sikerül a tökéletes szelfi.
  8. Negatív önkép: fogyókúra, edzés, plasztika szükségességét fontolgatja a tökéletes kép érdekében.
  9. Megszűnő tabuk és morális gátak: extrém helyzetekben, pl. temetésen készít hatásvadász szelfit.
  10. Élő kapcsolatait elhanyagolja a virtuális térben töltött idő miatt.

A szelfi függőség valójában viselkedési függőség, erős vágy és sóvárgás jellemzi, rövid kielégülési szakasszal, majd újból jön ez a körforgás, amit nehéz kezelni. Nem beszélve arról, hogy éppen a pillanatnak való élés, az itt és most élményét veszi el tőlünk, ezért érdemes tudatosan kontrollálni ezt a fajta viselkedésünket, amíg nem késő.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!