Origo: Kihátrálhat a kormány a kötelező hittan mögül

2016. május 05. 14:06

Utolsókat rúgja a kötelező hit- és erkölcstan oktatása az általános iskolákban – írja az Origo. Az Emberi Erőforrások Minisztériumában külön munkacsoportok vizsgálják, bevált-e a három éve bevezetett rendszer, és ha rábólintanak, a készülő új kerettantervben már nem fog szerepelni a heti egyórás elfoglaltság.

2016. május 05. 14:06

Az Origo értesülései szerint az Emberi Erőforrások Minisztériuma komolyan mérlegeli annak a lehetőségét, hogy megszűnjön a kötelezően választandó hittan/erkölcstan.

A lap azt írja, a köznevelési kerekasztal keretein belül két munkacsoport is tárgyalja, megéri-e megtartani a kötelező hittan- és erkölcstanoktatást. Mint írták, munkájuknak az is része, hogy a tanulók érdekeit figyelembe vegyék. Ha egy-egy kérdésben konszenzusra jutnak, akkor javaslatukat átadják a kerekasztalnak, amely szintén javaslattal él a döntéshozók felé. A végső döntést az egyes esetek fontossága alapján Palkovics László államtitkár, Balog Zoltán miniszter, vagy pedig a kormány hozza meg.

Ha a kerekasztalon múlik, akkor minden bizonnyal a hitoktatás eltörlését fogják javasolni, de nem feltétlenül a diákok terheltsége miatt, hiszen a heti egy óra minimális elfoglaltságot jelent. Több oktatási forrásunk arról beszélt, hogy a szekularizált állami oktatásban problémát jelent a hittan, a tanárok pedig úgy vélik: a mai gyerekeket erkölcstanra nem tankönyvekből kell tanítani, hanem a mindennapi életben, amelybe az iskola is beletartozik.

A készülő új kerettantervben valószínűleg tehát már nem fog szerepelni a heti egyórás elfoglaltság. 

 

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fer70
2016. május 15. 22:15
De csak a libsiknek!!! - Fletó vezeti ;-)
2006erlelo
2016. május 11. 19:42
Origó.Álmodik a nyomor.Semmi kihátrálásról nincs szó.Valakiknek ez rossz hír.Nehéz lehet az életük.
Senye Péter
2016. május 11. 19:38
Erkölcstanban mit tanítottak? Az európai értékeket? A hittan az tiszta sor. Ha fakultatív, még eredményes is lehet. Csak ne focizzanak a hittanórán, utána esetleg.
Sulammit
2016. május 10. 15:49
Ezt a sok kifogás-nyafogást nem lehetett előre tudni, amikor még nem vezették be? A Katolikus Egyház előre jelezte a nemtetszését, de tettek a véleményére. Most, hogy végre beindult, pedig megszüntetnék. Fakultatív hittan eddig is volt az iskolában, de délután játék időben, ami nem volt szerencsés. Miért kell kihátrálni? Ne a pedagógusokat kérdezzék meg, hanem az érintetteket. Az egyházakat, szülőket, gyerekeket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!