Negyven év börtönt kapott Radovan Karadžić

2016. március 24. 16:08

Tizenegyből tíz pontban bűnösnek találta a háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék a volt boszniai szerb elnököt, Radovan Karadžićot. Az ítélet szerint Karadžić a felelőse Szarajevó ostromának és a srebrenicai népirtásért is ő felelt. A volt elnök negyven éves börtönbüntetést kapott.

2016. március 24. 16:08

Az egykori Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék csütörtökön kihirdetett ítéletében felelősnek találta Radovan Karadžić volt boszniai szerb elnököt a Szarajevó ostromakor elkövetett háborús bűncselekményekért.

Az törvényszék elnöklő bírája, O-Gon Kvon által ismertetett ítélet szerint Karadžićot egyéni büntetőjogi felelősség terheli Szarajevó 1992-1995 közötti ostromáért, amelyben ezrek lelték halálukat.

A boszniai szerb hadsereg Karadžić jóváhagyása nélkül nem ágyúzhatta, illetve lövethette volna orvlövészekkel a – háború előtt szerbek, muzulmánok és horvátok által vegyesen lakott – boszniai fővárost – indokolta az ítéletet a bíró. A törvényszék felelősnek mondta Karadžićot a Szarajevó ostromakor elkövetett háborús bűncselekményekért.

A csütörtökön kihirdetett ítéletében az ellene felhozott tizenegy vádpontból tízben bűnösnek találta a volt boszniai szerb elnököt a Nemzetközi Törvényszék. Az ítélet szerint a Karadžić egyetértését adta a srebrenicai mészárláshoz és felelős a népirtásért, amelyben a boszniai szerb erők mintegy nyolcezer boszniai férfit és fiút gyilkoltak meg. „A boszniai Szerb Köztársaság elnökeként és a hadsereg legfőbb parancsnokaként a vádlott volt az egyetlen személy, akinek módjában lett volna megakadályozni a boszniai muszlim férfiak meggyilkolását” – hangsúlyozta a bíró. Hozzátette: Karadžić ehelyett maga rendelte el a fogva tartott boszniai muszlimok elszállítását és megölését, miután a szerb erők elfoglalták az ENSZ védett övezetének számító települést.

A bíróság ugyanakkor nem állapította meg Karadžić felelősségét a népirtással kapcsolatos másik vádpontban, amely szerint a boszniai szerb hadsereg genocídiumot követett el a muzulmánok és horvátok ellen hét másik településen.

Radovan Karadžićot negyven éves börtönbüntetésre ítélte a törvényszék. A Karadžić elleni tizenegy pontos vádiratban népirtás, háborús és emberiesség elleni bűntények szerepeltek. A bűncselekmények az 1992-95-ös, közel százezer halottat követelő boszniai háború idején történtek.

Karadžić ügyvédje közölte, hogy fellebbezni fognak az ítélet ellen.

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
=nessuno=
2016. március 25. 00:48
Szégyen az emberiségre, hogy ezt a mocskot valaki védi...Gondolom, a Maniu-gárda működésével is egyetért ilyen alapon.
Riwen
2016. március 24. 19:21
https://www.youtube.com/watch?v=U-EQJA8Ahac
egysegelem
2016. március 24. 18:09
Nem 40 ev kell neki, hanem felakasztani Belgard foteren. Es melle tenni par katonai parancsnokot.
Harangláb
2016. március 24. 17:53
Ez így helyes! És mit kap Obama Guantanamóért, és Merkel az általa beszipkázott terroristákért?!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!