Ilyen még sosem volt: idén meglehet az első összortodox zsinat

2016. január 29. 13:32

Először tarthatnak összortodox zsinatot a történelemben az autonóm ortodox egyházak. Utoljára a teljes keresztény világ részvételével 1200 éve tartottak egyetemes zsinatot, azonban összortodox zsinat még sosem volt, bár 1961 óta tervezik összehívni.

2016. január 29. 13:32

1200 év után ülhetnek ismét össze az ortodox egyházak vezetői, az Oroszország és Törökország közötti politikai feszültségek miatt a június 19-re tervezett tanácskozásra végül Kréta szigetén kerülhet sor. 

„A zsinat várakozásaim szerint konszolidálni fogja az ortodox világot” - mondta Kirill, Moszkva és egész Oroszország pátriárkája újságíróknak a zsinatot előkészítő, Svájcban tartott többnapos tanácskozást követően.

Az „ortodox világ” 15 független, úgynevezett autokefál egyházból áll. Az orosz ortodox egyház közel 50 millió hívővel a legnagyobbnak számít közöttük. A konstantinápolyi ortodox egyház és annak feje – jelenleg I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka – tiszteletbeli elsőbbséget élvez az ortodox egyházak között.

A zsinatnak megfigyelők szerint történelmi jelentősége lehet. Utoljára ugyanis 787-ben, a mai Törökország területén lévő Nikaiában (Nicea) tartottak egyetemes zsinatot az akkor még egységes keresztény egyházban. Azóta az 1054-ben a római egyháztól elszakadt keleti egyházak részvételével nem tartottak egyetemes zsinatot. Emiatt az egyetemes jelző használata körül viták vannak.

Az ortodox zsinatot már 1961 óta tervezik összehívni, és eredetileg Isztambulban tartották volna meg, ahol a görög ortodox egyház székhelye is van. Az Oroszország és Törökország között elhidegült viszony miatt azonban végül Kréta szigetére esett a választás.

 

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kgyula
2016. február 01. 14:03
Azok tartoznak ide, akik nem ismerik el a római egyház pápájának fennhatságát. A koptoknak és az örményeknek egy kis része uniót között Rómával, azok nem tartoznak ide. De az örmény és a kopt pápa által vezetett egyházak ebbe a körbe tartoznak. Ahogy a többi autokefál ("saját fejű") egyház is.
liberálzöld.
2016. január 31. 15:26
Na jó. Hátha ez többeket érdekel: "Elhallgattak egy jelentést a magyar adócsalásról 2016.01.29. Ipari méreteket ölt az élelmiszeriparban az áfacsalás, a fekete- és a szürkegazdaság – írja a Népszabadság. A lap úgy tudja, hogy a helyzetet feltáró tanulmány publikálását az agrártárca megtiltotta. A titkosított dokumentum szerint a magyar sertéstermelők a szaporulat egy részét eltitkolják, felnevelik és feketén levágják. Előfordult olyan például, hogy papíron ezer disznót szállítottak Ausztriába, de abból csak 800 érkezett meg. A becsült adatok szerint 2012-ben elérhették az 1200 milliárd forintot a magyar élelmiszer-gazdaság szereplői által eltitkolt jövedelmek. "
liberálzöld.
2016. január 30. 00:21
Pedig lehet, hogy újabb 1200 évet kell várnod, amíg újra eksön lesz. Lesz elég paca addig? És hát a bogrács! Tutti, hogy kilyukad!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!