Nem tudom elfogadni a Vatikán döntését

2015. december 16. 14:50

A Magyar Bencés Kongregáció prézes apátjaként Dr. Notker Wolf OSB prímás apáttal, a Bencés Konföderáció legfőbb elöljárójával egyetértésben kijelentem, hogy a révkomáromi házunkra és javaira vonatkozó dekrétumban foglaltakat nem tudom elfogadni.

2015. december 16. 14:50
Várszegi Asztrik

„A Magyar Bencés Kongregáció komáromi (Komarno, Szlovákia) bencés rendházát és a hozzá tartozó tulajdont az Megszentelt Élet Intézményei és az Apostoli Élet Társaságai Kongregációja 2015. november 13-án egy (Prot. N. 17421/1990. számú) döntéssel megszüntette és a Nagyszombati Főegyházmegyének adta. A döntés másolati példányát Budapesten, az Apostoli Nunciatúrán vettem át 2015. december 11-én.

A Magyar Bencés Kongregáció prézes apátjaként Dr. Notker Wolf OSB prímás apáttal, a Bencés Konföderáció legfőbb elöljárójával egyetértésben kijelentem, hogy a révkomáromi házunkra és javaira vonatkozó dekrétumban foglaltakat nem tudom elfogadni. Kérem a Megszentelt Élet Intézményei és az Apostoli Élet Társaságai Kongregációt, hogy vonja vissza a Komáromi Bencés Házra és javaira vonatkozó dekrétumot. Ellenkező esetben keresni fogom a jogorvoslatot a Szentszék illetékes szerveinél, amely a kánonjog alapján a rendet megilleti és pedig a kánonjogban előírt módon, eszközökkel és határidőben, beleértve a dekrétum végrehajtásának a felfüggesztését is.

Abban reménykedtem, hogy a megszentelt élet évében és az irgalmasság szentévében a Nagyszombati Főegyházmegye és a Magyar Bencés Kongregáció közti feszültséget a jubileumi évek lelkületében fel tudjuk oldani.

Kelt Pannonhalmán, 2015. december 14-én

Dr. Várszegi Asztrik OSB

a Magyar Bencés Kongregáció prézes apátja

a Komáromi Szent Benedek Rendház legfőbb elöljárója”

 

Összesen 101 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
paro
2016. január 11. 19:59
Mivel a pápai tévedhetetlenség dogmája csak hitbéli vagy erkölcsbéli kijelentéseire vonatkozik, itt pedig egy tulajdonjogi problémáról van szó, természetes, hogy keresni kell a feleknek a megoldást, a kánonjog keretein belül. Tisztelet a főapát úrnak, aki kiáll rendje igazáért.
tevevanegypupu
2016. január 11. 19:58
És igaza is van Asztrik atya.
péterx
2016. január 07. 18:09
Jó emberek között is lehet nézeteltérés . Még a Szent Családban is volt / a 12 éves Jézust nem értettek szülei / . Asztrik apát úr keresse a jogorvoslati lehetőségeket , de ha nem lehet változtatni , akkor meg kutya kötelesságe az engedelmesség .
Fahrenheit 451
2016. január 06. 22:04
"Nem tudom elfogadni a Vatikán döntését" ez elég nagy gáz egy főapáttól..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!