Ferenc pápa: Jézus születésével minden megváltozik

2015. december 25. 09:48

Fogyasztás, önimádat és a mások iránti közöny jellemzi a kortárs társadalmakat Ferenc pápa szerint, aki alázatra és irgalmasságra szólított fel szentesti miséjén. Az egyházfő hangsúlyozta, hogy a társadalom „szigorú a bűnössel, de gyenge a bűnnel szemben”.

2015. december 25. 09:48

 Alázatra és irgalmasságra szólította fel a fogyasztás, önimádat és a mások iránti közöny uralta kortárs társadalmakat Ferenc pápa a Szent Péter-bazilikában csütörtök este bemutatott szentmisén az irgalmasság rendkívüli szentévének szentestéjén. A betlehemi gyermek világra jöveteléről szóló homíliájában Ferenc pápa úgy fogalmazott, Jézus születésével „minden megváltozik”: elmúlik minden kétség, szomorúság, félelem és ijedtség. Az egyházfő arra emlékeztetett, hogy a gyermek Jézus a „világ szegénységében” egy istállóban, jászolban született meg, mivel "neki és családjának nem jutott hely szállodában”.

A kortárs társadalmakat tekintve Ferenc pápa kijelentette: „a fogyasztástól, élvezetektől, bőségtől, luxustól, sekélyességtől és önimádattól gyakran megrészegült társadalmakban Jézus születése józan, vagyis egyszerű, kiegyensúlyozott, következetes magatartásra int, amely képes meglátni a lényeget”. Hozzátette: az embereket uraló közöny kultúrája „nem ritkán kegyetlen”, pedig a világnak könyörületre, irgalomra, együttérzésre és részvétre van szüksége.

Az egyházfő hangsúlyozta, hogy a társadalom „szigorú a bűnössel, de gyenge a bűnnel szemben”. Elemzők szerint Ferenc pápa ezzel a börtönökben raboskodók körülményeinek javítására utalt, amelyet a január elsejei béke világnapjára írt és korábban közölt üzenetében szorgalmazott általános amnesztia mellett a halálbüntetés végleges eltörlésével együtt.

Ferenc pápa mellett bíborosok, püspökök és papok koncelebrálták az egyházfővel a karácsonyi vigília szertartását többek között Pietro Parolin jelenlegi és Tarcisio Bertone volt szentszéki államtitkár. A mise elején népviseletbe öltözött gyerekek helyeztek el virágokat a gyermek Jézusnak az oltárnál lévő szobrához az egyházfő látogatásai során érintett országok - Olaszország, Belgium, Kenya, Uganda, a Közép-afrikai Köztársaság, a Fülöp-szigetek, Sri Lanka, az Egyesült Államok, valamint Mexikó képviseletében. Utóbbiba Ferenc pápa februárban utazik. A Jézuska szobrot a mise végén Ferenc pápa a gyerekek kíséretében a Szent Péter-bazilikában felállított betlehemben helyezte el. Ezzel egy időben a Szent Péter téri betlehemben is a jászolba helyezték a gyermek Jézus szobrát.

Ferenc pápa fáradtnak tűnt

A többnyelvű misén spanyolul - az egyházfő anyanyelvén - imádkoztak az üdvösségért, arabul az egyház tagjaiért, latinul a törvényhozókért, franciául a kormányzókért, hogy megőrizzék az emberek méltóságát és a békét, kínaiul a szegényekért és az „utolsókért”, arámi nyelven a hitetlenekért és bűnösökért. Ferenc pápa fáradtnak tűnt, az utóbbi napokban a vatikáni dolgozókkal találkozva elmondta nekik, hogy náthás lett.

A fényárban úszó bazilika teljesen megtelt - többségében külföldi - hívőkkel. A szertartás résztvevői már órákkal a pápai mise kezdete előtt sorban álltak a Szent Péter térnél, hogy bejuthassanak a bazilikába. A tér oszlopcsarnokában felállított fémdetektorokkal egyenként ellenőrizték a misére érkezőket. Aki nem fért be a bazilikába, a Szent Péter téren felállított óriáskivetítőkön követhette a szertartást.

Ferenc pápa péntek délben a Szent Péter bazilika központi lodzsájáról mond karácsonyi beszédet, amelynek témája a béke lesz, majd Urbi et Orbi áldást ad Róma városára és az egész világra. Ferenc pápa elődeivel ellentétben nem köszönti különböző nyelveken a világ népeit.

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
békalepcse
2017. január 08. 00:23
Jézus nem legenda! Életéről nagyon sok információ maradt fent. Amennyiben érdekelne: https://www.youtube.com/watch?v=1L92I1LMIng A megkínzatásáról: A római kivégzés úgy zajlott, Először felszegezték a keresztfára, ami nincs rögzítve az oszlopra! A felszegezés nem a manapság ábrázolt módon történt, hanem a csuklón keresztül, mert csak ott képes megtartani a test súlyát. Ekkor felhúzták a keresztfával a tartóoszlopra, amelyiken volt egy lábtámasz. Ezen támaszkodhatott egy darabig a kivégzendő, mert a kéz feszítésétől leállna a légzés. Amikor elgyengült az ember, akkor felszegelték a lábát is a sarokcsont felett, szintén nem úgy ahogy a mostani ábrázolás. A kivégzés pillanata a sípcsont eltörésével jön el, mivel nem tud támaszkodni igen hamar beáll a fulladásos halál. Jézus esetében ez egészen másként zajlott. A leglényegeseb eltérés a sípcsont eltörésének fázisa elmaradt. Másik fontos momentum a lándzsával oldalba szúrás, amivel Longinus valójában megmentette Jézus életét. Nagy szenvedéskor úgynevezett mellizzadmány keletkezik, amit lecsapolt Jézus testéből, egyébként megfulladt volna tőle, majd levették a keresztről. Ekkor elvitték egy hŰvös helyre, mert egyébként el kezdett volna rothadni a teste. Mindezt a szenvedéstörténet pontosan leírja.
Bokros Birka
2016. december 27. 05:48
Csókolj kezet az eljövendő zsidó császár szálláscsinálóinak! A kiválasztottság tudat már nem ismer határokat és vallásokat sem!
Bokros Birka
2016. december 27. 05:47
A holokoszt vagy holokauszt égő áldozat. Az állatnak az a része, mely használhatatlan, áldozatként elégették az oltáron. Ezt a szerepet szánták azoknak a másodosztályú zsidóknak (Kazár, Belarus) akik csak felvették a hitet, Ők voltak, akik bevándoroltak, beépültek a közigazgatásba és korrumpálták vezetőiket eladván a gazdanépet az Amerikából visszatért rabszolgamunkán megtollasodott szefárd zsidóknak. A bevételből vásárolták fel Izrael nagy részét azon célból, ha valaki megbukik a gojok kirablása során, annak legyen hova menekülni, ahonnan nincs kiadatás. Nincs különösebb gondom egyetlen néppel vagy vallással szemben, de kiválasztottat játszó népet, osztály vagy fajt nem szeretem és nem is ismerem el felsőbbrendűségét. Nincs összeesküvés elméletem. Számtalanszor feltettem már a kérdést és választ soha nem kapok 1948-ban alapított Izrael állam állandó harc készültségben miként tudott a sárgolyó egyik legfejlettebb országává válni technikailag amikor ipara és mezőgazdasága jelentéktelen egyedül gyémántcsiszolásból kötve hiszem. Sok több ezer éves állam képtelen atomot létrehozni, műholdakat üzemeltetni, 4 milliós állampolgársággal ilyen ütőképes hadsereget működtetni. Nem beszélve a titkosszolgálatról és felszerelésükről.
Bokros Birka
2016. december 27. 05:43
Olvastam én is a Tórát. Ennyi pénzt, amit a háború, terrorizmus elleni harc a hadsereg fenntartása és még a fejlesztés igénybe vesz még nyomdában sem sikerül előállítani, nem turizmusból vagy csepegtetős déli gyümölcsből. Azért írtam neked, hogy nincs összeesküvés elméletem, de ez így nem felel meg a valóságnak. Magyarországon, de sorolhatnám még merre, ezer éves államok léteznek, melyek iparilag, mezőgazdaságilag, lélekszámban jóval meghaladják Izraelt és nem telik nekik tized részére sem, amit Izrael összehozott pár évtized alatt. Tudom mindenki hülye, tehetetlen csak a kiválasztott nép a fejlődőképes. Válasz megint nincs csak szemfényvesztés!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!