3Sat: Elszigetelődött, embertelen hely ez a Magyarország

2015. szeptember 15. 11:52

Budapesten forgatott a német közszolgálati 3Sat televízió szerkesztője, Jens Tilman. Budapesti hangok című riportja hétfőn ment le, ebben értelmiségiek és művészek véleményét kérdezte a magyarországi migránskrízisről. A műsorban Fischer Iván karmester, Mráz Ágoston Sámuel politológus, valamint Parti Nagy Lajos író szólal meg, a Mandinert bár meginterjúvolták, de nem vágták be.

2015. szeptember 15. 11:52

A 3Sat német közszolgálati tévé, javarészt kulturális témákat jár körbe. A budapesti adása nyitóképe a Keleti pályaudvar: a műsor készítői egyből felróják a magyar rendőröknek, hogy egészségügyi maszkban fogadják az érkező migránsokat, mintha „ők lennének a megtestesült dögvész”. A hírek-események véleményes kommentálása végigvonul a majdnem hétperces adáson: az embereket Ausztria felé szállítják, a lényeg, hogy el Magyarországról, mondják drámai hangon, miközben a vonatokat mutogatják.

„Úgy etették őket, mint az állatokat a ketrecben” — kommentál a narrátor, miközben azt mutatják, ahogyan a magyar rendőrök élelmet és vizet dobálnak a migránsok tömegébe. A műsorban elhangzik: a menekülteket illegálisnak bélyegzik meg Magyarországon. A 3Sat-adás szerint a müncheni CSU-központot leszámítva teljesen elszigetelődött az ország Európától, a felheccelésnek pedig már tettekben megjelenő következményei vannak — ezt azzal a felvétellel támasztják alá, ahol a röszkei sínekre lökte családját egy férfi.

Mráz bevédte a kormányt

A „jobboldali-populista kormányfő” tanácsadójaként bemutatott Nézőpont Intézet vezetője, Mráz Ágoston Sámuel szerint Magyarországon nagy versenyelőny, hogy mivel közös kulturális háttérrel rendelkeznek az emberek, ezért a szavak és definíciók mindenki számára ugyanazt jelentik — ha ez a kulturális homogenitás felborul, az veszélyes lehet a társadalomra nézve. Mráz a kormány álláspontját is elmagyarázta: Magyarország azt szeretné, ha az ideérkezők ezt legálisan tennék meg. Mráz elmondta, nagyra becsülünk minden vendéget, aki azonban itt szeretne élni, és a miénktől eltérő kultúrával és világképpel rendelkezik, az nem biztos, hogy jó helyen kopogtat.

Fischer és Parti Nagy a kormány ellen

A műsorban a felmenőit a holokauszt során elvesztett művészként bemutatott Fischer Iván arra hívta fel a figyelmet, hogy nem veszélyként, hanem emberként kell tekinteni a menekültekre, ez lenne ugyanis a normális hozzáállás. Fischer szerint a német társadalom bevándorlókat integráló modellje lehetne a példa. A karmester szerint őrült és paranoid a magyarok félelme az idegenektől: „Hamarosan felébred Magyarország. Meg fog történni az ébredés, amint az emberek rájönnek, így nem viselkedhetünk.”

A magyarul, tolmáccsal nyilatkozó Parti Nagy Lajos szerint értelmes ellenzéki sajtóra lenne szükség a kormánypropaganda ellensúlyozására. Szerinte a bezárkózás politikája és az állandó ellenségkeresés jellemzi az Orbán-rendszert, így a mostani történések nem meglepőek. Az író nem gondolja, hogy a magyarok idegengyűlölőbbek lennének más népekhez képest, de mivel viszonylag keveset élt eddig demokráciában a nép, ezért iszonyatosan könnyen fölheccelhető. Az író minden reménye a menekülteket segítő civilekben van.

A Mandinert nem vágták be

A tévéstáb a Mandiner szerkesztőségében is forgatott, Bukovics Martin nyilatkozott németül a magyarországi menekülthelyzetről, ám ez nem került bele az anyagba.

Összesen 148 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2015. szeptember 16. 06:16
Fischer és Parti Nagy magyargyűlölő szarrágók. A véleményük előre borítékolható hülyeség. Ami érdekes, hogy Heller banya és Konrád balfasz már más húrokat penget. Ők már látják ez nemcsak a magyaroknak rossz, mert ahhoz bármikor adják a szavazatukat, hanem az európai zsidó uralmat is veszélyezteti. Ezt írta felül Fischer és Parti Nagy gyűlölete.
hátakkor
2015. szeptember 16. 04:42
A Hauptbahnhofon is eü maszkban voltak a rendőrök
Akitlosz
2015. szeptember 15. 22:38
"A karmester szerint őrült és paranoid a magyarok félelme az idegenektől:" Trianon sok minden volt csak éppen paranoia nem. Amelyik ország, nemzet tömegesen enged be idegeneket a földjére ott élni annak annyi. Ha több arab élne ebben az országban, mint magyar, akkor mégis mitől lenne ez az ország többé Magyarország? Amúgy ugyanezek a Fischer fajtájú népek éppen azzal indokolják Trianont, hogy de hát nem is magyarok éltek már ott. Úgy tűnik ők ekkora Magyarországot szeretnének: http://mkkp.hu/kismagyar.jpg
Anonymusz
2015. szeptember 15. 19:14
Akkor gyerünk magyarok fel Németországba!!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!