Szent Hedvig ereklyéje került a diósgyőri vár kápolnájába

2015. július 19. 12:49

Szent Hedvig ereklyéje került Krakkóból a magyar királylány és lengyel királynő tiszteletére fölszentelt diósgyőri vár kápolnájába, ahol vasárnaptól tekinthető meg. Az ereklye Stanisław Dziwisz krakkói érsek, bíboros jóvoltából érkezett Diósgyőrbe

2015. július 19. 12:49

Szent Hedvig ereklyéje került Krakkóból a magyar királylány és lengyel királynő tiszteletére fölszentelt diósgyőri vár kápolnájába, ahol vasárnaptól a látogatók és zarándokok egyaránt megtekinthetik – tájékoztatta a vár sajtóreferense az MTI-t.

 
A kápolnát a diósgyőri vár felújítást követően 2014-ben szentelték fel Szent Hedvig tiszteletére.
 
Nagy Lajos király legkisebb lányának emléknapját a katolikus egyház július 18-án tartja, szombaton a várban búcsúi szentmisével emlékeztek meg a lengyel nép által nagy becsben tartott szentéletű magyar királylányról. A szertartás helyszíne a vár Lovagterme volt, ezt követően helyezték el Szent Hedvig csontereklyéjét a kápolna oltárában található ereklyetartóban - közölte Boronkai Edina.
 
Szent Hedvig 1374-ben Magyarországon született, Nagy Lajos magyar és lengyel király, valamint Erzsébet boszniai hercegnő harmadik gyermekeként. Hedviget a magyar trónra szánták, de a király halála után az özvegy Erzsébet királyné és a nemesek az idősebb leányt, Máriát ültették a magyar trónra, Hedviget pedig a lengyel trónra rendelték.
 
Palánki Ferenc egri segédpüspök a szertartáson arról szólt, hogy az ereklye Stanisław Dziwisz krakkói érsek, bíboros jóvoltából érkezett Diósgyőrbe. Reményét fejezte ki, hogy Szent Hedviget az ereklyének köszönhetően Magyarországon is jobban megismerik majd.
 

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Cséfy
2022. november 23. 03:53
--
Fakutya Vigyora
2015. július 22. 16:25
http://archifirka.blogspot.hu/2014/10/dios-pal-ha-latna-felujitott-diosgyori.html
Fakutya Vigyora
2015. július 22. 16:25
Nagyon szép. Köszönjük az OV-kormánynak, hogy hazánk végre szépül, értékekkel bővül és nem leépül.
várúr
2015. július 22. 16:24
Köszönjük érsek úr. Isten áldja eminenciád.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!