Bemutatták az Asztali beszélgetésekből készült kötetet

2014. november 20. 15:41

Bemutatták a Luther Márton asztali beszélgetéseiből készült, nyolcszáz oldalas kötetet.

2014. november 20. 15:41

A Luther Kiadó gondozásában jelent meg Márton László József Attila-díjas író, műfordító fordításában Luther Márton asztali beszélgetéseinek átfogó kötete. A több mint nyolcszáz oldalas gyűjtemény szerkesztését Csepregi Zoltán egyháztörténész, az Evangélikus Hittudományi Egyetem Egyháztörténeti Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára végezte – írja az evangelikus.hu. A Petőfi Irodalmi Múzeumba szervezett, interneten élőben is követhető dispután Galambos Ádám moderálásával Németh Zoltán, a Gyülekezeti és Missziói Osztály osztályvezetője folytatott disputát a fordítóval és a szerkesztővel. A beszélgetőpartnerek felidézték a lutheri kort, szó volt Luther Márton személyiségéről, de beszédeinek lejegyzőiről is. A beszélgetésen kitértek a két évig tartó fordítási folyamatra és a kötet irodalmi besorolására ugyanúgy, mint a 16. század világára, az asztali beszélgetésekben fennmaradt társadalmi és egészen hétköznapi kérdésekre.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Táltos Angyalbögyörő
2014. december 05. 19:56
Luther Márton: A zsidókról és hazugságaikról, 1543. (Tizenegyedik fejezet – egybefüggő részlet) „A következõ õszinte tanácsot adom nektek: Elõször is, gyújtsátok fel a zsinagógáikat és az iskoláikat, és földdel borítsátok be azokat, amelyek nem akarnak égni, hogy senki fia soha többet örökre egyetlen követ vagy salakot ne láthasson belõle. Ezt kell tenni Urunk és a kereszténység dicsõségére, hogy Isten lássa, hogy mi keresztények vagyunk, és nem bocsátjuk meg, sem nem tûrjük tudatosan az ilyen nyilvánosság elõtt zajló hazugságokat, átkozódásokat és (Isten) Fiának, valamint a(z Õ) keresztényeinek káromlását. Mert mindazt, amit a múltban tudatlanul elnéztünk – és én magam is tudatlan voltam e tekintetben – azt Isten megbocsátja nekünk. De ha most, miután ismeretet nyertünk, védelmeznénk és óvnánk a zsidók ilyen házait, amelyek az orrunk elõtt állnak, és amelyekben Krisztusról hazudoznak, Õt káromolják, átkozzák, becsmérlik és rágalmazzák, csakúgy, mint bennünket (amit fentebb hallottuk), az ránk nézve olyan lenne, mintha mi magunk is ugyanazt tennénk, sõt rosszabb, amint azt jól tudjuk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!