Vallási vezetőkkel egyeztettek az uniós intézmények vezetői

2014. június 10. 14:33

Immár tízedik alkalommal tartottak egyeztetéseket az Európai Unió intézményeinek vezetői vallási felekezetek vezetőivel Brüsszelben. A résztvevők megemlékeztek a májusi brüsszeli, zsidó múzeumnál történt lövöldözés áldozatairól és felszólították Szudánt, hogy engedje szabadon Merjam Jahjá Ibráhímot.

2014. június 10. 14:33

Immár tizedik alkalommal tartottak egyeztetéseket az Európai Unió intézményeinek vezetői vallási felekezetek vezetőivel Brüsszelben.

 
A keresztény, muszlim, zsidó, hindu, szikh és mormon közösségek első embereivel folytatott keddi tanácskozáson az Európai Bizottságot José Manuel Barroso, a testület elnöke, a tagállamokat tömörítő tanácsot Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke, az Európai Parlamentet pedig immár hagyományosan annak egyik alelnöke, a kereszténydemokrata Surján László képviselte.
 
A bizottság közleményéből kiderül, hogy Barroso a megbeszéléseknek idén „Az Európai Unió jövője” jelmondatot adta. Az uniós vezetők az unióban és azon kívül zajló társadalmi folyamatokról és Európának a világban betöltött szerepéről tanácskoztak a vallási vezetőkkel.
 
A brüsszeli testület tudatta: a megbeszélés résztvevői egyperces néma tiszteletadással adóztak a május 24-i, a brüsszeli zsidó múzeumnál történt lövöldözés áldozatai emlékének, valamint közös nyilatkozatot fogadtak el, amelyben mély megdöbbenésüknek adnak hangot, amiért Szudánban a többi között hitehagyásért 100 korbácsütésre és kötél általi halálra ítélték az akkor még várandós Merjam Jahjá Ibráhímot.
 
A vallási és az uniós vezetők „hangsúlyozzák, hogy Szudán nemzetközi kötelessége, hogy megóvja a vallás és a hit szabadságát, továbbá egyhangúlag felszólítják a felelős szudáni hatóságokat és fellebbviteli bíróságot, hogy vonják vissza ezt az embertelen ítéletet, és a lehető legsürgősebben engedjék szabadon Merjam Jahjá Ibráhímot” – áll a nyilatkozatban.
 
Emellett arra is felszólítják Kartúmot, hogy a Szudán által aláírt ENSZ emberi jogi chartával összhangban töröljenek el minden olyan jogszabályt, amely bárkit büntetéssel sújt vagy megkülönböztet vallási, felekezeti hovatartozása vagy annak megváltoztatása miatt.
 
„A hit és a vallás szabadsága egyetemes emberi jog, amelyet az Európai Unió nagyra tart, továbbá, amelyet mindenhol, mindenki számára meg kell óvni” – szól a nyilatkozat.
 
A szudáni ítéletet valamint a május végi brüsszeli lövöldözést a találkozót beárnyékoló eseményekként említette Surján László a megbeszéléseket követő sajtótájékoztatón.
 
„Az egyházak és a vallási közösségek a válságban bástyaként álltak ellen a társadalom szövete felfeslésének” – közölte Surján László, aki szerint a felekezetek nem csak a gazdasági, hanem a társadalmi, mi több, az erkölcsi fellendüléshez is hozzájárultak Európában.
 
Az uniós intézmények vezetői a Lisszaboni Szerződés értelmében évente egy-egy találkozót tartanak a vallási felekezetek, valamint a filozófiai és nem vallásos szervezetek vezetőivel egyaránt.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!