Átadták Budapesten a Szent Erzsébet kórházkápolnát

2014. március 27. 11:02

Átadták a Szent Erzsébet Kórházkápolnát szerdán a főváros X. kerületében, a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézetben. A kápolnát Erdő Péter bíboros áldotta meg, az ünnepségen részt vett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is.

2014. március 27. 11:02

 Átadták a Szent Erzsébet Kórházkápolnát szerdán a főváros X. kerületében, a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézetben, az ünnepségen részt vett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Erdő Péter, bíboros.

A kormányfő helyettese kiemelte: „a teljes ember” gyógyítása küldetés és feladat. Ez akkor lehetséges, ha mindenki teszi a dolgát, így az orvos szakma és az egyház is. Szerinte helyre áll a dolgok normális rendje, amikor egy kórházban kápolnát alakítanak ki.
 
Bodnár Attila, a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet főigazgatója felidézte, hogy Erdő Péterrel tavaly írtak alá megállapodást a kápolna kialakításáról. Hozzátette: orvosként tudja, hogy a betegek gyógyulásához elengedhetetlen a hit és a bizalom.
 
Erdő Péter, bíboros-prímás, Budapest-Esztergom főegyházmegye érseke kiemelte: nem véletlenül törekednek arra, hogy a kórházakban visszaállítsák a régi katolikus kápolnákat, ahol megmaradtak, illetve ahol lehetőséget kapnak újat alakítsanak ki. Nem a maguk érdekében, hanem a kórházakban ápolt betegek érdekében teszik ezt - hangsúlyozta.
 
Felidézte, hogy ezért alapították meg már majdnem tíz éve a budapesti központi kórházlelkészséget, és ezért szervezték meg a sürgősségi lelkipásztori betegellátás szolgálatát, amely minden kórházból telefonon elérhető.
 
Az Esztergom-budapesti Főegyházmegye 7.6 millió forintot költött felújításra és a szentély liturgikus berendezésére. Angyal Júlia festőművész alkotása az Árpádházi Szent Erzsébetet ábrázoló oltárkép. Temesvári Lászlóné építész tervezte a kápolnát, Gecse István kőfaragó mesterhez kötődnek a kápolna kőmunkái. A kórház részéről Horváth Gabriella építész, Búzás István építésvezető vett részt a munkálatokban.
 
A Szent Erzsébet Kórházkápolna minden nap nyitva lesz reggel 7-től este 21 óráig. Az első szentmise a kápolnában jövő héten, április 2-án szerdán 16 órakor lesz, majd ezt követően minden szerdán ugyanebben az időben. A kórházi lelkipásztori szolgálatot Tomanovics József, a Kőbányai Szent György plébánia plébánosa látja el. 
 
Az ünnepségen az Esztergom-budapesti Főegyházmegye képviseletében Erdő Péter bíboros megáldotta kórházkápolnát.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!