Jogellenes volt a nyíregyházi iskolai szegregáció

2014. február 28. 15:52

A Nyíregyházi Törvényszék nem jogerős ítélete szerint jogellenes volt a Huszár-telepi általános iskolában a cigány gyerekek elkülönítése.

2014. február 28. 15:52

Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyermekeknek Alapítvány és az intézményt működtető Hajdúdorogi Egyházmegye közötti polgári peres eljárásban a bíróság elsőfokon kimondta: jogellenes volt az iskolában a cigány gyerekek elkülönítése.

Az egyházmegye által működtetett iskolát nem kötelezi ugyan bezárásra a bíróság, az ítélet jogerőre emelkedése után azonban újabb elsős osztályok már nem indulhatnak az intézményben. A bíróság emellett kötelezte a Hajdúdorogi Egyházmegyét és a Sója Miklós Görögkatolikus Óvoda és Általános Iskolát a jogsértés abbahagyására, valamint eltiltotta az ilyen és hasonló jogsértésektől.

A döntés nem jogerős.

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kitiltott
2014. március 01. 14:47
Javaslom a Lauder Javne minden osztályafogadjon be 5 hajdudorogi, és 5 nyóckrfes roma gyereket.. 1 év múlva majd megkérdezzük őket
citizen queen
2014. március 01. 14:42
"Hiába kérték a cigány szülők, hogy oda járhassanak a gyerekeik. A jogvédő asszonyság csak beperelte őket. Mehetnek a gyerekek jó messzire új iskolába." No akkor sikerült jól megszívatni a cigány szülőket, és gyerekeket. Hajrá jogvédők, csak így tovább a lenini úton! Na az ilyen valóságtól elrugaszkodott akcióik miatt utálják az ún. jogvédőket. Többet ártanak, mint használnak, mert nem lilaködös ideákat akarnak ráerőszakolni a való életre.
luga
2014. március 01. 14:41
Hiába kérték a cigány szülők, hogy oda járhassanak a gyerekeik. A jogvédő asszonyság csak beperelte őket. Mehetnek a gyerekek jó messzire új iskolába.
Brigadéros
2014. március 01. 14:41
Szerintem is jogellenes a cigány gyerekek elkülönítése. Ezért, ha bíró lennék másodfokon, úgy döntenék, hogy az első fokon eljáró bíró fogadjon be néhány hónapra a családjába egy-két gyereket, és csak utána ítélkezzen...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!