A pásztor nélküli juhokról

2014. január 10. 13:14

Itt vannak például a Jehova Tanúitól, Hit gyülekezetétől, és más kisegyházaktól elszakadt, istenkereső emberek. A bennük lévő bizalmatlanság miatt egészen más a hozzáállásuk a vallásokhoz, mint az átlag kereszténynek.

2014. január 10. 13:14
Sefatias

„Mintha élesebb lenne a szemük arra, hogy meglássák a szektás vonulatot más gyülekezetekben. Persze nem mindenki. Néhányan képesek arra, hogy onnan folytassák, ahol abbahagyták, és egy másik kisegyház tagjaként ugyanabba a cipőbe bújjanak vissza.
Magyarországon az egyházakat elhagyó, ám Istenben továbbra is hívő emberek száma több tízezer, vagy akár több százezer is lehet. Ez a tömeg, javarészt sérült emberekből áll.

Olyanokból, akik sokat vesztettek, nagy károkat szenvedtek egy szekta, vagy egy kisegyház jóvoltából. Ami érdekes ebben, hogy ezek az emberek sehova nem fordulhatnak segítségért, jogorvoslatért. Nincs az a szervezet, nincs az a csoport, amely szakmai segítséget tudna nyújtani nekik. Azok az egyházak, amelyek valójában felelősek a kisegyházak, szekták létrejöttéért, tudomást sem vesznek arról, hogy emberek ezrei sínylődnek Istent keresve, tőle válaszokat várva. Legtöbb esetben elfordulnak a bajbajutottaktól, és függetlenül attól, hogy megvannak a lehetőségeik, mind anyagi, mind szellemi oldalról, ők »mossák kezeiket«.

Pedig lenne mit tenni. Egy komolyabb szándék biztosan hozna gyümölcsöt, és megtalálná a módját és az eszközeit annak, hogy vigaszt és reményt nyújtson az áldozatoknak. Jelenleg csupán az ehhez hasonló blogok nyújtanak valamilyen segítséget a szekták áldozatainak. Érdekes, hogy az én blogom elsősorban Jehova Tanúi számára készült, mégis elmondhatom, hogy egyre több egyház csalódott tagjai veszik igénybe az itt kapott segítséget. Pedig mi az, amit én adni tudok? Mi az, amit sok kommentelő adni tud? Csupán az együttérzés, és a megértés, amiből az áldozatok tudják, hogy nincsenek egyedül, és vigaszt találnak sorstársaik szavaiban.”

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csomorkany
2014. január 15. 20:44
Te, nem a reverzális volt a téma, és az a tájékozatlan fölvetésed, hogy azt a kat. egyház ma is elvárja? Az ökumenikus párbeszéd egyik tényleges eredménye, hogy nem várja el. A katolikus féltől viszont Krisztus melletti katolikus tanúságtételt vár el a házastárs és az összes gyermek felé.
kgyula
2014. január 15. 17:58
:))) Ez annak szól, hogy ki akarsz oktatni... Jól momndod, aki konfirmál, az református (vagy evangélikus). Az említett példában épp arról van szó, hogy valaki a katolikus neveltetése ellenére, felnőtt fejjel megtér, és konfirmál.
Valeri Anna
2014. január 15. 17:48
A katolikus, nem konfirmál...a katolikus bérmálkozik, a református az aki konfirmál. Alapok!
Valeri Anna
2014. január 15. 17:47
A szekták, és a kisegyházak, az "ökumené" jelenségével, sajnos, visszafelé haladnak a bábeli zűrzavar idejére, és nem előre. Ezért is áll melléjük, ill. próbálja eltévedt bárányait visszaterelni az egyház. Lásd Amerika teljesen elszektásodva, vagy az iszlám nem hiába kezd szétterülni, mert ez volt a célja valakiknek, hogy a nemzeteket, amik csak a vallásuk által nőttek, azokat szétzilálják. Ha egy szektást megkérdezel a parlamenti választásokról, éerdekes választ kapsz, és kiderül, ez a céljuk, hogy a nemzeti kormányok ellen dolgozzanak, ostoba, vagy félművelt emberek becserkészésével.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!