Magzatvédelem: elfogadta a 42 ezer aláírást az NVB

2014. január 30. 20:51

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elfogadta a magzatvédő európai polgári kezdeményezés aláírásainak ellenőrzéséről szóló jelentést, és igazolást állít ki arról, hogy több mint 42 ezer hiteles aláírás gyűlt össze.

2014. január 30. 20:51

A One of us (Egy közülünk) elnevezésű polgári kezdeményezés elindítói azt akarják elérni, hogy az EU ne támogasson olyan kutatásokat, amelyekben megfogant életeket pusztítanak el.

A kezdeményezés képviselőinek meghatalmazottjai tavaly novemberben adták le a Nemzeti Választási Irodánál (NVI) az összegyűjtött aláírásgyűjtő íveket és elektronikusan gyűjtött aláírásokat. Az NVB pedig nem sokkal később úgy döntött, elrendeli a papíron, valamint a CD-n benyújtott aláírások érvényességének ellenőrzését.

Az aláírásokat az NVI a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának segítségével ellenőrizte és megállapították, hogy az egy éven belül gyűjtött aláírások közül 42 952 érvényes. Az NVB igazolást állít ki a hiteles aláírások számáról, amit megküld a magyarországi kezdeményezőknek, akik azt továbbítják az Európai Bizottsághoz.
 
Az európai polgári kezdeményezést a lisszaboni szerződés hozta létre, s mint jogintézménynek az a célja, hogy az Európai Unió polgárai is kezdeményezhessenek uniós jogalkotást az Európai Bizottságon keresztül. Ennek sikeréhez a brüsszeli testületnek el kell fogadnia, hogy a kezdeményezés uniós kompetenciába tartozik, ezt követően egy év áll rendelkezésre, hogy legalább hét uniós tagállamban összesen legalább egymillió aláírás gyűljön össze. Egy-egy tagállamban az adott ország európai parlamenti képviselői mandátumszáma 750-szeresének megfelelő aláírás kell, hogy összegyűljön a kezdeményezés érvényességéhez, ez Magyarország esetében 16 500 szignót jelent.
 

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Locassen
2014. május 21. 15:03
Ja, pont mint azok, akik rosszallották, hogy Mengele doktor úr a koncentrációs táborok bennlakóin tanulmányozta a kihűlés metabolizmusát.
egysegelem
2014. május 21. 15:02
Ez megint valami vallasos szar lesz, ami akadalyozni akarja a tudomany fejlodeset, csak ilyem nyakatekert modon civileknek vannak alcazva.
Akitlosz
2014. május 21. 12:40
A megtermékenyített petesejtnek még nincsen agya márpedig abban lakozik a lélek. Az élő emberek a legfontosabbak.
Fahrenheit 451
2014. május 21. 12:40
"Hosszasan elideologizálhatunk ezen a témán" El is kell, abban a tekintetben, hogy mindenkinek legalább a saját teste hagy legyen a magáé, amivel önállóan rendelkezhet, anélkül, hogy bárki ítélkezne rajta vagy lombiknak használná. Aki nem akar abortuszt, az ne betiltatni akarja, hanem támogassa a fogamzásgátlást, aminek következtében nem kell megfogant magzatot elvetélni. A KDNP a legrosszabb, mert az nem az abortusz ellen szól, hanem csak a tablettás abortuszt ellenzi, hogy a megesettek szenvedjenek, károsodjanak, bűnhődjenek a művi abortusztól.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!