Ferenc pápa szerint meg kell reformálni a papnevelést

2014. január 04. 11:28

A pápa egy novemberi zártkörű találkozóan azt mondta: nem lehet kizárólag a tiltásra, és szabályok merev betartására oktatni a papoknak készülő fiatalokat. Ferenc pápa szerint a szíveket kell képezni, különben kis szörnyetegeket nevelnek. Attól pedig libabőrös lesz, ha ezek a kis szörnyetegek tanítják majd Isten népét.

2014. január 04. 11:28

Ferenc pápa szerint a papi hivatásra készülő fiatalokat nem lehet pusztán a tiltásnak és a szabályok merev betartásának a szellemében oktatni, mert akkor a hívek helyett saját karrierjükkel foglalkozó „kis szörnyetegeket” nevelünk. A pápa erről egy zárt körű találkozón beszélt egyházi vezetőknek tavaly novemberben. A Vatikán nem hozta nyilvánosságra a találkozón elhangzottakat, a Civiltá Cattolica című olasz jezsuita folyóirat azonban pénteken részletes tudósítást közölt az eseményről. A katolikus egyházfő november 29-én találkozott a legfőbb szerzetesrendek elöljáróival, akiknek hangsúlyozta: az egyházi embereknek képesnek kell lenniük „elgémberedett” világunk felébresztésére, amely soha nem látott kihívásokkal kénytelen szembenézni.

A pápa szerint „korszakváltás” ment végbe, s ennek tükröződnie kell a papnevelés újfajta módjában is. Úgy vélte: ma már hibás lenne a papneveldékben csupán arra alapozni az oktatást, hogy megtiltunk dolgokat, és megelégszünk azzal, hogy a papnövendéket a szabályok merev betartására kötelezzük. Ebben az esetben ugyanis ezek a fiatalok megannyi mosoly közepette, összeszorított foggal próbálják elkerülni a nyilvánvaló hibákat, hogy aztán egy szép napon azt mondják végre nekik: „Rendben, átestél az oktatáson”. 

A pápa szerint csak úgy lehet terjeszteni a hitet a társadalomban, ha a papneveldékből kikerülő papokat is őszinte és komoly párbeszédre képes oktatók képzik. A papi oktatást aprólékos „kézműves” munkával, nem pedig rendőri módszerekkel kell megvalósítani – mondta a pápa. „A szíveket kell képezni, máskülönben kis szörnyetegeket nevelünk. Utána pedig ezek a kis szörnyetegek fogják tanítani Isten népét. Ettől pedig libabőrös leszek” – mondta Ferenc pápa.

Az egyházfő szembehelyezkedett a papnevelés korábbi, „képmutató” jellegével. Visszaemlékezett arra, hogy fiatal korában azt a tanácsot kapta: „Ha előre akarsz lépni, világosan kell gondolkodnod, és homályosan kell fogalmaznod”. A pápa szerint ez közvetlen felhívás volt a képmutatásra. A katolikus egyházfő úgy véli: a „korszakváltás” azt jelenti, hogy ezzel a fajta magatartással is szakítani kell. Ezzel összefüggésben a pápa hangsúlyozta azt is, hogy a papi nevelésnek nem kizárólag az egyéni előmenetelt, hanem a hívőket kell szolgálnia.

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nagytestver
2016. március 28. 04:21
A fedotorteneytek igazsagtartalmaval k
Nagytestver
2016. március 28. 04:21
A fedotortenetek igazsagtartalmanak tisztazasaval kell kezdeni. Ha kiderul, hogy az egesz egy nagy humbuk, es csak arra szolgal, hogy az adofizetok penzen hereket tartsunk el, akik ketes erkolcsokkel rendelkeznek, szelhamoskodnak, nem fizetnek adot, a jonepet felrevezetik es politikai kampanyra hasznalhatoak, be kell zarni az osszes muintezmenyt, aztan a herekkel feldusitani a muvelt szallagmunkasok letszamat a gyarakban.
Nagytestver
2016. március 28. 04:21
Ha ez igaz, felvetodik a szuleid felelossege: 3 eves gyereket hogyan lehet egyedul hagyni egy idegennel?
Csomorkany
2014. január 07. 10:47
Azt hiszem, ezt érdemes kontextusában nézni. A pápa jezsuita, a jezsuiták évszázadok óta foglalkoznak papneveléssel, és egy átlag jezsuita kb. ugyanazt mondja el, mint a pápa. A "kis szörnyeteg" megfogalmazás tipikusan valami, ami egy magánbeszélgetésben szónoki túlzásként elcsúszik, nyilvánosság előtt nem állja meg a helyét. Ténylegesen hibázott, aki ezt így nyilvánosságra hozta, de ha a szentatya mondott ilyet, akkor ő is vigyázhatott volna, hol mit mond. Végülis már tényleg nem egy egyszerű jezsuita...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!