Ungváry Krisztián páros lábbal szállt bele a magyarországi katolikus egyházba – ráadásul Hodász András vendégeként

2024. március 24. 13:06

A történész szerint Rómának nem kellene hagynia azt „a szintű elkurvulást", amit a legnagyobb felekezet itthon véghez visz.

2024. március 24. 13:06

(Nyitókép: YouTube-képernyőfotó)

Ungváry Krisztián történésszel beszélgetett Aeternum nevű YouTube-csatornáján a keresztény egyházak és az állam közötti kapcsolatról, annak történetéről Hodász András, az egyházi hivatását 2022-ben elhagyó pap. 

A műsorban a történész keményen nekiment a magyarországi katolikus egyháznak, szerinte 

Rómának nem kellene  hagynia azt a szintű elkurvulást, amit a legnagyobb felekezet itthon véghez visz.

„Ugyanúgy, ahogy az Európai Unió rendszeresen elvárásokat támaszt Magyarországgal szemben, és amikor ezek nem teljesülnek, akkor nem adja oda a pénzt, akkor Rómának is bizonyos társadalompolitikai elvárásokat kellene támasztania a »kis báránykáival szemben«, akik itthon nem Krisztus igéjét hirdetik, hanem a hatalomét” – mondta a magát hívő embernek tartó történész, aki szerint 

nem ártana, ha ezt a társaságot visszarángatnák az ortodox Moszkvából a nyugati Rómába.  

Ungváry azt is mondta a műsorban, hogy szerinte a katolikus egyház sokszor a Karmelita üzeneteit közvetíti, nem pedig a pápáét. 

 

Összesen 229 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Farkas Árpád
2024. április 03. 20:43
Ungváry úrnak, szerintem alapvetően egy politikai oldallal van baja. Neki nem tetszik a mostani keresztény egyházi hozzáállás az államhoz, rendben van nekem se sok mindenben, bár a baloldal LMBTQ és abortuszt és más jogokat támogató politikájával mit kezdjen egy keresztény az más kérdés. Ép eszű nem támogatja őket. Ungváry professzornak az államnak ellenálló Mindszenty se tetszik, erős a gyanúm, azért, mert a politikai jobboldal idealizálja, akit ők példaképnek neveznek az biztos rossz. Nem vitatom a professzor úr komoly történészi munkásságát, de ezen a téren csőlátása van az biztos.
bumbi
2024. március 25. 08:25
Nem Római katolikus Hanem Fidesz katolikus egyház van, de mint látjuk a pedofil ügy kapcsán ez a reformátusokra ugyanígy igaz. Ezek után nem csoda, hogy az elmúlt 10 évben tömegek fordultak el a kersztény egyháztól, ami az érintetteket nem különösebben érdekli hiszem soha nem látott mennyiságű állami támogatásban részesülnek amiért cserébe csak a misén kell a kormányt dicsőíteni a híveknek....
2024. március 24. 22:54 Szerkesztve
Vásárhelyi Matyika és Ungváry Krisztina is egy-egy takony.:)
Hangillat
2024. március 24. 21:08
Ungváry, Húsvét előtti Záp, kindertojáskodik.. A történelem liberális vég-értelmezésének, annak korai elő- toxinja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!