Felújítás miatt márciusig zárva a tihanyi apátsági templom

2014. január 26. 19:14

Január 13. és március 21. között felújítás miatt zárva van a tihanyi apátsági templom, így az épület nem látogatható. A kilencvenes években megkezdett felújítás befejezésére 145 millió forintot kapott a bencés rend a kormánytól.

2014. január 26. 19:14

A felújítás az épület húsz évvel ezelőtt megkezdett felújításának a folytatása és befejezése – mondta Korzenszky Richárd bencés perjel, a szerzetesi közösség vezetője, hozzátéve: a kilencvenes évek elején elkészült az orgona, megújultak a mennyezetfreskók, befejeződött a szószék, az oltárok és szobrok szakszerű restaurálása, megtörtént a templom vakolása, a homlokzat felújítása – írja a Veszprémi Érsekség honlapja.

De nem került sor még a templom lábazatának felújítására, s hátra van még a padok, gyóntatószékek restaurálása, a burkolatnak a templom stílusához illő kőlapokra való cseréje, a padok fűtésének, a világosításnak és hangosításának korszerűsítése. Nincs világítása a barokk kriptának, hiányzik a kripta padozata, pusztulnak a régi, műemlék-feliratok. Elmaradt továbbá az apátság épületén a nyugati homlokzat nyílászáróinak cseréje, s az épületben az ajtók restaurálása is csak részben történhetett meg.

A hiányzó munkák elvégzésére kormányhatározattal az Emberi Erőforrások Minisztériumán keresztül, az Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság közvetítésével és előkészítésével a Tihanyi Bencés Apátság 145 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott.
 
A templom március második felére, a rendalapító Szent Benedek tavaszi ünnepére várhatólag ismét alkalmas lesz arra, hogy ott mutassák be a vasárnapi szentmiséket. Az ezt megelőző időszakban a szombati és vasárnapi szertartások helye a Porta Pacis fogadóépület lesz. Az altemplom látogatását kizárólag csoportoknak, előzetes bejelentés alapján biztosítják.
 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szörftábor
2014. február 17. 21:03
Akkor már csak 1 hónapot kell kibírnunk a nyitásig?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!