Karácsonyi tévézés

2013. december 27. 12:11

Elfogadom, hogy a TV tájékoztató szerepe jelentős, mégis óvni kell magunkat és ünnepeinket a televíziótól.

2013. december 27. 12:11
Závodi Zsuzsanna

 „Tegnapi, esős sétánk során gyerekeink megosztották velem az információt, hogy vannak állatok, akik már csecsemő korukban jó úszónak számítanak, de a kardfogú tigrisek egyáltalán nem ilyenek. Csak vissza kellett kérdeznek: A Jégkorszak melyik részét adták a tévében? Elfogadom, hogy a TV tájékoztató szerepe jelentős, mégis óvni kell magunkat és ünnepeinket a televíziótól. A 90-es évekhez kötődő és akkor tapasztalható tv nézési problémákról szóltak Vetró Ágnes kutatási eredményei, miszerint a gyerekek többsége többet tanul a televízióból, mint szüleitől és mindegy, hogy mit. A tendenciák – a számítógép előtt töltött idővel megnövelve – azóta csak rosszabbra fordultak.  

A TV előtt eltöltött ünnep vagy pihenés – bárminek is nevezzük – lehet, hogy a mindennapok kliséi között, anyagiassággal, elemi törvényszerűségekkel körülvett biztonságos övezetben tart bennünket, de megfoszt a körülöttünk rejlő mély titkok átélésétől. Mi lesz velünk, ha már csak filmekből ismerjük a katarzist? Mit kezdünk egymással, ha a mesék, a régi találkozási módok mindig ugyanarra a kaptafára fűzhetők fel, ha a hagyományokból falra akasztható kép marad? Mi lesz a szerelmesek vallomásából, ha már csak amerikai filmekből ismerjük azt?

Szabad és lehet tudatos döntést hozni, hogy nem egy kivetített kép fogságában fogok élni, nem  csupán készen kapott színek segítségével használom fantáziám. Nem teszem poros raktárrá a magam és mások életét. Nem teszem szürkévé az életem a reálisan el nem érhető életmód kísértése miatt.”
 

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
feketemacska
2013. december 30. 06:17
Az amerikai giccsmámor több.mint húsz éve uralja a csatornákat!!!!!Jó reggelt! A másodlagos élmények/film,video,/tönkreteszik a gyermekek/fiatalok lelkivilágát. A háború és öldöklés játék és jó vicc.Meg sem rendülnek egy valódi dokumentum film láttán.
tóth mária
2013. december 30. 06:17
Gagyi műsorok voltak a köbön! tisztelet annak az egy-két műsorszámnak!
atila68
2013. december 29. 19:30
Ez ki ez?
Hopp Pál
2013. december 29. 19:30
Óóóóóóó, a mi áljobber szentlélek műkeresztényeink, egyáltalán nem néznek TV-t, sőt nincs is nekik..........
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!