1944. december 27-én, 69 esztendeje lőtték Dunába a világ egyik igaz emberét

2013. december 27. 17:33

Ő volt Salkaházi (Schalkház) Sára, a Szociális Testvérek Társaságának nővére, aki közvetlenül közel száz zsidó embert mentett meg, míg mintegy ezer “halálraítélt”-nek segített közvetve az életben maradásban.

2013. december 27. 17:33
Radnóti Zoltán

„A háború kitörése majd az emberek vallási és faji alapú megkülönböztetése oly’ módon megdöbbentette, hogy végzetes és szimbolikus lépésekre szánta el magát, mert tudta, hogy félve nem lehet élni és meghalni sem.


1942-ben a maga módján tiltakozott a német befolyás ellen, és nevét Schalkhaz-ról Salkaházi-ra magyarosította.

1943, a nemzetszocializmus megerősödésének éve.

Ebben az esztendőben egy furcsa szertartás zajlott le a Thököly úti anyaház kápolnájában. Két elöljárója jelenlétében Salkaházi Sára titkos fogadalmat tett. Előre fölajánlotta életét azon esetre, ha egyházüldözés, a Társaság és a testvérek üldöztetése következne be.

Az 1944-es német megszállás után a Szociális Testvérek mintegy ezer üldözöttet bújtattak. Valamennyi rendházuk szinte telve volt a menekültekkel.

Salkaházi Sára nővér ekkor a Bokréta utca 3. szám alatti Katolikus Nővédő Otthont vezette. Ott mintegy száz zsidó menekült kapott menedéket. Sokan hamis papírokkal reménykedtek a közelgő szovjet csapatokban. Ám az egyik alkalmazott feljelentette őket.”
 

Összesen 308 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sulammit
2019. augusztus 28. 13:02
Te hova sorolod magad? És az Isten hová sorol téged?
Sulammit
2019. augusztus 28. 13:02
Ki emlékezik MÉG meg? A Szociális Testvérek, akiknek a tagja volt, és Erdő Péter bíboros úr szentmisével minden évben!!! És még sokan mások.
Thomas Müller
2017. március 18. 00:14
A véradók nem tudják, pontosan kiknek adják majd a vérüket. Köves Slomóéknak én se adnék, ha megmenteném őket vele, akkor sem.
Thomas Müller
2016. április 14. 23:44
Bocs, most esett le, hogy gondolom, úgy érted, a megvetett népekben (pl. a judeonácikban) is van egy sor tisztességes, normális ember. Hát nincsen. Ha lenne, akkor nem utálnák az egész fajtájukat, semmi értelme nem lenne az antiszemitizmusnak. A keresztényeknek meg régi hülyesége, hogy azt hiszik, a gonosz emberek majd megjavulnak, és az ellenségeinket is szeretnünk kell... idióták. Köszönjük nekik is az ÁVH-t.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!