Egy melegmagazin szerint is Ferenc pápa az év embere

2013. december 17. 09:33

Az Advocate szerint, amely Ferenc pápa két elődjét is kitüntette a „Fóbia-díjjal”, a mostani szentatya teljesen máshogy áll a melegekhez, s míg az azonos neműek házasságát nem támogatja, mégis sokkal elfogadóbban áll hozzájuk, mint azt megszoktuk a pápáktól.

2013. december 17. 09:33

Buenos Aires-i érsekként Jorge Bergoglio – ha nem is nyilvánosan – amellett érvelt a melegházasságról folyó vita kapcsán, hogy az élettársi kapcsolat „a kisebb rossz”, és ezért ezt támogatnia kellene az egyháznak – írja Sergio Rubin, a pápa életrajzírója.

Marcelo Márquez argentin melegjogi aktivista azt nyilatkozta márciusban a New York Timesnak, hogy amikor Bergoglioval beszélt, az érsek figyelmesen hallgatta, és azt válaszolta neki, hogy támogatja a melegjogokat és az élettársi kapcsolatot, de az azonos neműek házasságát nem. 

Emlékezetes kijelentése volt a nyári, Rio de Janeiro-i ifjúsági világtalálkozóról hazafelé adott repülős interjún, hogy „ha valaki meleg, és keresi Istent, ki vagyok én, hogy megítéljem?” Az Advocate szerint a figyelem, ami a pápa kijelentése felé irányult, mutatja annak „bátorságát”. 
 
A lap emlékeztet: a pápa elmondása szerint csak a katekizmust ismételte. Sok levelet kapott melegektől, amelyben azt kifogásolják, hogy az egyház állandóan elítéli őket, miközben az egyháznak nincs ilyen szándéka. 
 
Egy olasz katolikusok által alkotott LMBT-közösség már számos pápának írt levelet a La Repubblica olasz napilap szerint, ám Ferenc az első, aki válaszolt nekik. Hogy mit leveleztek, azt nem hozták nyilvánosságra, de azt igen, hogy a pápa áldását küldte rájuk. 
 
Emlékezetes Ferenc pápa azon kijelentése is, hogy nem kell állandóan az abortuszról, a fogamzásgátlásról és a melegekről beszélni. 
 
Mindezek alapján a The Advocate úgy látja, elődeitől markánsan különböző, nyitottabb és elfogadóbb álláspontot képvisel Ferenc pápa, aki az 1,2 milliárd tagot számláló katolikus egyház feje, így nem lehet túlbecsülni szavai jelentőségét, akár tetszenek azok valakinek , akár nem. 
 
Az Equally Blessed katolikus LMBT-szervezet szerint Ferenc pápa szavai a „legbátorítóbbak”, amelyeket pápa valaha mondott velük kapcsolatban, és ezzel mindenkinek példát mutat. 

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Viator
2015. március 23. 16:21
Ha a katolikus egyházat - és általában a kereszténységet - gyűlölő liberáltak/fartúrók/cionisták/jogvédők és egyéb társadalomrombolók tapsolnak annak, amit a pápa mond, akkor ez egyértelmű jele annak, hogy valamit nagyon nem csinál jól.
Rike
2014. március 03. 19:54
Igen, A Karácsony, a fény ünnepe közös. Megszületett az Úr. Ünnepeljünk! És gyászoljuk a mandinert, amelyik eddig nem ideológizált. Most igen. De azért kérdezném: babtista, nazarénus, hites, evangelikus, kálvinista, orthodox,görögkatolikus, katolikus, kopt, nesztoriánus , hamish avagy milyen keresztény is a mandiner? Avagy ez megint csak azt jelenti, hogy nem zsidó? No, ha igen, akkor kérem három generációra visszamenőleg a keresztleveleket, mert a mi őseinktől az akkori geci nyilasok ezt kérték.Nekem megvannak. Nektek gecik?
duzur
2013. december 23. 06:56
Akkor bizony azok a "gonoszok és gyülölködök" akik itt szokták gyalázni a homoszexuálisakat, a bibliára hivatkozva...
duzur
2013. december 23. 06:56
Ezt már azzal bizonyította amikor legelöször, mint pápa, Lampedusába látogatott a szerencsétlenekhez és nem reprezentálni akart valami flancos helyen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!