A békét sürgette Betlehemben az éjféli misén a jeruzsálemi latin pátriárka

2013. december 25. 09:23

A béke fontosságát emelte ki a szentföldi Betlehemben, Jézus születésének helyén tartott éjféli miséjén Fuád Tuál jeruzsálemi latin pátriárka.

2013. december 25. 09:23

A palesztin nemzetiségű, jordániai állampolgárságú pátriárka Mahmúd Abbász palesztin elnök és a magánlátogatáson a térségben tartózkodó Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, valamint Nasszer Dzsaude jordániai külügyminiszter jelenlétében mutatott be éjféli misét a Születés Templomával szomszédos Szent Katalin katolikus templomban.

A városba való megérkezésekor Tuál kijelentette, hogy „karácsony üzenete a béke, a szeretet és a testvériség üzenete. Egymás testvéreivé kell lennünk.” 
 
Később, az éjféli misén tartott szentbeszédében a pátriárka felszólította az izraelieket és a palesztinokat, hogy találjanak konfliktusukra igazságos és egyenjogú megoldást. Abbász elnökhöz címezve szavait egység megteremtésére szólította fel a palesztinokat és hangsúlyozta, hogy „igazságos és tisztességes” békéért imádkozik.
 
„A világ a háborúk, a rombolás, a félelem, a gyűlölet és a rasszizmus, és most a hideg és a hó fogságában él. Ne feledjük saját itteni gondjainkat: a szabadulást remélő rabokat és családtagjaikat, a szegényeket, akik elvesztették földjeiket és akiknek lerombolták otthonaikat, az egyesítésre váró családokat, a munkanélkülieket és akiket a gazdasági válság sújt” - közölte a pátriárka, és hozzátette, hogy „egy olyan konfliktusban élünk a Szentföldön, amelynek úgy tűnik, hogy rövid távon nincs megoldása, és amely súlyosan érinti a Szentföld lakóit”.
 
A vallási vezető mindezek ellenére mégis optimizmusra szólította fel a híveket a betlehemi éjféli misén: „bizakodnunk kell, és meg kell újulnunk hitünkben, hogy ez a három monoteista vallásnak otthont adó föld egy nap minden ember számára a béke kikötője lesz”.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!