Orosch János lett az új nagyszombati érsek

2013. július 11. 19:20

Nagyszombati érsekké nevezte ki Orosch János püspököt csütörtökön Ferenc pápa – közölte a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a szlovák püspöki kar szóvivőjének megerősítésére hivatkozva.

2013. július 11. 19:20

Nagyszombati érsekké nevezte ki Orosch János püspököt csütörtökön Ferenc pápa – közölte a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a szlovák püspöki kar szóvivőjének megerősítésére hivatkozva. Orosch János érsek a tavaly júliusban hivatalából elmozdított Róbert Bezák helyét vette át. A most kinevezett érsek Róbert Bezák leváltása óta "sede vacante" apostoli adminisztrátorként látta el a nagyszombati főegyházmegye vezetését.

Orosch Jánost 2004-ben szentelték püspökké, ezután segédpüspökként tevékenykedett a pozsony-nagyszombati főegyházmegyében. 2009-től a magyar hívek általános helynökévé vált, erre a posztra éppen az a Róbert Bezák nevezte ki, akinek most a helyére lépett. Róbert Bezákot tavaly júliusban XVI. Benedek váltotta le hivatalából. A pápai döntést a leváltás előtt néhány hónappal tartott apostoli vizitáció eredményével indokolták. Az eset nagy visszhangot váltott ki, és a leváltást egész sorozatnyi tiltakozás követte a Róbert Bezákot támogató hívők részéről.

A leváltott érsek – aki jelenleg segédlelkészi állást tölt be a radványi redemptorista plébánián – jövője továbbra sem rendeződött. Róbert Bezák a napokban kért pápai audienciát Mario Giordanának, a pozsonyi pápai nunciusnak írt levelében, arra hivatkozva, hogy még egy évvel a leváltása után sem tudja, miért kellett távoznia hivatalából és mi lesz a további sorsa.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csomorkany
2013. július 14. 18:57
Bezák sorsát magam sem értem, valószínűleg súlyos méltánytalanságok érték, amiket tisztázni kellene, de az utód kinevezése remek hír. Sok szimpatikus szó után egy konkrét intézkedésben megnyilvánuló bizonyíték arra, hogy jó irányban változnak a dolgok az új pápa alatt. Jan Orosch anyanyelvi szinten megtanult magyarul azért, mert magyar híveit is teljes értékűen akarta szolgálni, és valódi szeretetet, elismerést vívott ki magának Párkányban a magyar hívek körében is. Még az sem kizárt, hogy magam is ott leszek a beiktatásán.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!