Megrohanták Rióban Ferenc pápát

2013. július 23. 14:03

Ferenc pápa nem félt az őt megrohamozó tömegtől Rio de Janeiróban – nyilatkozott az egyházfő brazíliai látogatásának kezdetéről Federico Lombardi szentszéki szóvivő a Vatikáni Rádió keddi adásában.

2013. július 23. 14:03

Elmondta, hogy a brazil utcákon az emberek örömükben megrohamozták a pápát szállító járművet. Mint fogalmazott, „kisebb hiba csúszott be az útvonal kiválasztásába”, ezért akadt el a jármű a városi forgalomban, és a pápát meglátó emberek nem tettek mást, mint kitörő örömmel üdvözölték. Lombardi szerint Ferenc pápa nem ijedt meg, csak a személyi titkára, Alfred Xuareb. „A helyzet nem volt könnyű, de nem volt aggasztó” – tette hozzá a szóvivő, azt is hangsúlyozva, hogy a biztonsági szolgálat tanult az esetből.

Azzal kapcsolatban, hogy a riói rendőrség hétfőn házi gyártású pokolgépet talált a pápai látogatás egyik helyszínének közelében, Lombardi elmondta, hogy a kis méretű robbanószerkezetre az Aparecida-székesegyházhoz közeli nyilvános vécében bukkantak. A pokolgépet azonban nem egy pápa elleni esetleges merénylethez rejtették oda – hangsúlyozta a vatikáni illetékes. Ferenc pápa kedden kipiheni a Rómától Rióig tartó tizenkét órás repülőút fáradalmait. Ezen a napon nincsen semmilyen hivatalos programja.

A szintén a Vatikáni Rádiónak nyilatkozó Marcio Queiroz prelátus, az ifjúsági találkozó kommunikációs felelőse elmondta, hogy Rióba közel 6100 újságíró akkreditáltatta magát. Queiroz az ifjúsági találkozónak a nemzetközi sajtóban megjelent költségeivel kapcsolatban megjegyezte, hogy a találkozó egyik eseményét sem állami forrásból finanszírozták. Gyönyörű hét kezdődik – írta Ferenc pápa keddi Twitter-üzenetében.

A pápa még korábban, a repülőgéppen beszélt újságírókkal. Ferenc pápa a tizenkét órás repülőút első felében személyesen ment el az Alitalia repülőgépen az újságíróknak fenntartott részbe. Egyenként köszöntötte az őt kísérő olasz és külföldi tudósítókat, hangoztatva, hogy interjút nem adhat nekik, de röviden összefoglalta számukra a riói katolikus ifjúsági világtalálkozó üzenetét.

Az egyházfő elmondta: a nemzetközi munkanélküliségi statisztikák szerint fennáll a veszélye annak, hogy egy egész generáció munka nélkül marad. „A világválság nem tett jót a fiatalokkal” – fogalmazott a pápa hangsúlyozva, hogy a munka nemcsak gazdasági szempontból, de erkölcsileg is nagyon fontos. A munka mindenekelőtt személyes méltóságot ad az embernek – mondta az egyházfő.

Ferenc pápa szerint a mai emberek a „kiközösítés kultúráját” gyakorolják. A modern társadalom először az időseket „tette félre”, mintha már nem tudnának mit nyújtani, és a társadalom most ugyanezt teszi a fiatalokkal is. A kirekesztés helyett az egyházfő a befogadás kultúráját szorgalmazta. „Ha elszigeteljük a fiatalokat, megfosztjuk őket a családhoz, a hazához, a kultúrához, a hithez való tartozástól” – mondta.

A katolikus egyházfő helyi idő szerint délután négy órakor (magyar idő szerint este kilenckor) érkezik meg a riói nemzetközi repülőtérre, ahol Dilma Rousseff brazil elnök fogadja. A hivatalos fogadás után Ferenc pápa első állomása a riói székesegyház lesz, majd a vatikáni program szerint az egyházfő nyitott terepjáróval végigjárja a környező utcákat, hogy minél előbb a hívőkkel is találkozzon. Olasz sajtóértesülések szerint a pápa nemet mondott arra, hogy golyóálló üveggel lássák el az őt szállító járművet.

(Kép: news.yahoo.com)

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!