Október 19-én tartják Sándor István boldoggá avatási szertartását a Szent István-bazilikában

2013. május 16. 13:20

Október 19-én tartják Sándor István vértanú szalézi szerzetes boldoggá avatási szertartását a budapesti Szent István-bazilikában – jelentette be Ábrahám Béla, a szalézi szerzetesrend magyarországi tartományfőnöke szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

2013. május 16. 13:20

A más témában tartott rendezvény közben érkezett az erről szóló hivatalos levél a Vatikánból. A tartományfőnök elmondta, az október 19-i liturgiát Angelo Amato bíboros, a Szenttéavatási Ügyek Kongregációjának prefektusa, szalézi szerzetes tartja Ferenc pápa képviseletében. A boldoggá avatási szentmisén a tervek szerint részt vesz Pascual Chávez, a szaléziak rendfőnöke – tette hozzá. Kitért arra, hogy a szertartás híréről értesítést kapott Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek.

Sándor István 1914-ben született Szolnokon. 1931-ben a fémipari szakiskola elvégzése után vasesztergályosként helyezkedett el. 1936-ban belépett a szalézi rendbe mint laikus testvér. 1940 és 1949 között nyomdászként dolgozott a rákospalotai szalézi nyomdában. Lakhelye és működésének fő színhelye a rend újpesti székhelye, a Clarisseum, a legszegényebb családok iskolás gyermekeit befogadó fiúnevelő intézet volt. 1950 tavaszán betiltották a rendek működését, de Sándor István továbbra is találkozott a fiatalokkal, kirándulásokat, összejöveteleket szervezett és hittant tanított.

1951. február végén a hatóság tudomására jutott Sándor István illegális tevékenységének egy része. Hamis papírokkal külföldre menekülhetett volna, de ő maradt. Hogy letartóztatását elkerülje, Kiss István álnéven a Persil gyár dolgozója lett, s bejelentés nélkül lakott rendtársa, Dániel Tibor szerzetes lakásában. 1952 júliusában társaival együtt letartóztatták, és koholt vádak alapján elítélték. Az eljárás a Pártőrség pere néven híresült el. Sándor Istvánt kötél általi halálra ítélték. A halálos ítéletet 1953. június 8-án hajtották végre. Legnagyobb valószínűséggel a Rákoskeresztúri Köztemető 301-es parcellájában hantolták el. A Sándor Istvánra kirótt halálos ítéletet csak 1994-ben helyezték hatályon kívül.

A mártír sorsú szerzetes boldoggá avatásának egyházmegyei eljárása 2006-ban kezdődött és 2007-ben fejeződött be, ez idő alatt számos tanút hallgattak meg. Ennek folytatásaként a szentszéki eljárás 2008-ban kezdődött, ennek eredményeként végül a bíborosok kollégiumának döntése idén január 15-én született meg. A pápa március 27-én fogadta Angelo Amatót, és engedélyezte 63 új boldog dekrétumának kihirdetését. Közöttük volt az a dekrétum is, amely elismerte Sándor István vértanúságát. A magyarországi jelenlétük századik évfordulóját ünneplő szaléziak első boldogjukat tisztelhetik a sztálinista egyházüldözés áldozatául esett Sándor Istvánban.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!