Tényleg, csak az imádság?

2013. március 22. 10:02

Érdekes, hogy a kortárs keresztyén teológiában kevésbé kitapintható az apokalipszisre való készülődés, mint a tudományos közbeszédben.

2013. március 22. 10:02
Jakab Bálint

Honnan ered ez a modern kori világvége félelem? Talán nem a lét elbizonytalanodásából? Vagy abból a felismerésből, hogy az ember mégsem mindenható? Nem ura nemhogy a világ történéseinek, de még önmaga történéseinek sem. Az ember racionalitása épp az irracionalitásra való hajlandóságban kérdőjeleződik meg. Erre az egész 20. század totalitarizmusai szolgáltatják a bizonyítékot. Mert önmagukat felvilágosultnak valló emberek álltak az irracionális szolgálatába az ész nevében. És mikor összeomlott minden, akkor a személyes felelősséget hárították maguktól vagy a semmiről sem tudás álcájával, vagy a mindenki a rendszer része volt valamiképpen maszatolásával. Mindkét „hárításban” van valami a meg nem bánás alaptörténetéből. Objektíve volt rossz a rendszer, miközben mi szubjektíve a jót akartuk! Ami elromlott, objektíve kívülálló az emberen. Lehet, hogy ezek az újkori apokalipszis víziók ez objektíve kívülálló romlás feltartózhatatlanságának felismerésében nemcsak a modern ember belső szorongását fogalmazzák meg, hanem azt a tehetetlenséget, amellyel be kell vallani, hogy önmagát nem képes nemhogy megszabadítani, de megtartani sem az ember?

A világ legnagyobb és legjobb űrkutató-intézete, a NASA egyik tudósának szóhasználatát egyáltalán nem a nyelvi bravúrkodás mögé bújt hárításként lehet értelmezni, hanem talán egy – hívő? – tudósi beismerésként, amelyben a váratlan pusztulásra egyetlen válasz adható. Egyetlen érvényes válasz: az imádság. Az, ami túl van a racionálison, az irracionálison, túl mindenen, ami épp a léten és tudáson túli bizonyosságot hozza elérhető közelségbe. Ez lehet a megmaradás, de lehet maga az üdvösség is.

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kérdés
2013. március 22. 21:42
Isten ellen való vétek erről így írni, de annyit mondhatok, imádkozás közben átmehetsz mindenféle fázison. Furcsa, de legtöbbször gondolatébresztő. Olyan gondolaté, amire akárhogy erőlködsz, nem biztos, hogy saját kútfőből rájönnél. Ide sorolnám annak a bizonyos imádkozós pilótának az esetét is, aki reméljük, megmenti Tilikov életét. Vagy legalábbis a nadrágját.
amok
2013. március 22. 17:16
Az hogy mi árt, és mi használ a halál után nem tudjuk. Főleg nincs értelme "életszerűségről" beszélni a halál utáni dolgokkal kapcsolatban. Most sem olvastál figyelmesen: azért írtam a zuhanó repülős témánál szándékosan azt, hogy az "utastérben ülsz", mert ott 100%ban ki vagy téve a végzetnek, míg a pílóta nem. A pilótának az a felelőssége, hogy a becsapódásig próbáljon meg tenni valamit. Az utastérben ülők közűl pedig: aki imádkozik, legalább higadtabban, utolsó percében képes szembenézni a halállal, és az emberi sors mulandóságával, nem úgy mint az, aki magára húgyozva sikoltozik valamiért, ami így is úgyis egyszer véget ér.
kérdés
2013. március 22. 17:15
Látszik, hogy nem vagy gyakorlott az imádkozásban. Nem passzív szerepvállalás. Nem mondja meg emberfia, mikor melyik imádságod hogyan talál célba. Csak spekulatíve tudsz így nyilatkozni róla.
amok
2013. március 22. 17:14
Érdemes lett volna figyelmesen elolvasni a szöveget: "a váratlan pusztulásra egyetlen válasz adható. Egyetlen érvényes válasz: az imádság." A példák, amelyeket felsoroltál, nem váratlanok: az energiaforrások kimerülése (és a többi: túlnépesedés, felmelegedés....) mind létező trendek, egyik sem váratlan. Itt lehet és kell is cselekedni a tudomány eszközeivel. Az igazi kérdés az. hogy mit csinálsz akkor, amikor belátod, hogy ezek az eszközök végesek és kimerültek, amikor a zuhanó repülőn ülsz az utastérben, vagy 2 kilós áttétes daganattal a hasadban. Amikor sem orvos sem mérnök nem segít, és ez a helyzet mindenki életében legalább egyszer eljön. Erről szól a cikk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!