Korrupciót látott a pápa inasa

2012. augusztus 13. 16:52

Mindenhol „korrupciót és rosszat” látott az egyházban a Vatikán titkainak kiszivárogtatásáért letartóztatott pápai komornyik, ezért határozta el, hogy cselekedni fog – derül ki a vádat beismerő férfi vallomásából.

2012. augusztus 13. 16:52

Paolo Gabriele beszámolójáról abban a 35 oldalas jelentésben esik szó, amelyet hétfőn tettek elérhetővé a pápai államban. A nyomozás eredménye szerint a komornyik nem egyedül cselekedett, segítségére volt Claudio Sciarpelletti informatikus is. Gabriele-t rablással, a számítógépes szakértőt bűnsegédlettel vádolják, a per legkorábban szeptember elején kezdődhet meg. A pápai inast akár hat év szabadságvesztésre is ítélhetik, bár a Vatikán szóvivője szerint nem lehetetlen, hogy a katolikus egyház feje kegyelmben részesíti.

A komornyikot májusban tartóztatták le, miután több szász dokumentumot juttatott el az olasz sajtónak az állítólagos egyházi korrupcióról. A komoly sajtóérdeklődést kiváltó iratok szerint a vatikáni adminisztráció kontár, valamint rendszeresen a korrupció és a nepotizmus csapdájába esik. „Biztos voltam benne, hogy egy sokk (...) üdvös dolog lenne, amely segítene visszatéríteni az egyházat a jó útra” – mondta vallomásában tettéről Gabriele. Hozzátette: miután elkezdte a kiszivárogtatást, „elérte azt a pontot, ahonnan már nem volt visszatérés, és nem tudta többé visszafogni magát”.

A jelentés szerint a férfi lakásán egy aranyrögöt, egy 16. századi könyvet, illetve egy, a pápa nevére kiállított, százezer euró névértékű csekket is találtak. Az inas állítása szerint ezeket a Vatikánnak kívánta átadni.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!