Az EU-hoz fordulnak a bencések

2012. augusztus 07. 10:09

Az Európai Unió fórumaihoz fordul a Magyar Bencés Kongregáció, hogy érvényesítse örökösödési jogát a szlovákiai oroszvári kastélyra – közölte Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát hétfőn. Az ügy tizenöt éve húzódik.

2012. augusztus 07. 10:09

Stefánia belga királyi hercegnő és Lónyay Elemér herceg szabályos végrendelettel a Magyar Bencés Kongregáció jogelődjére, a Pannonhalmi Szent Benedek Rend Pannonhalmi Főapátságára hagyta oroszvári kastélyát, valamint a hozzá tartozó gazdaságot és ingatlanokat. A kastély és ingatlanjainak jogi úton történő visszaszerzése Szlovákiában azonban „immár tizenöt éve húzódik, és mint törvényes örökösök, jogigényünket nem tudjuk érvényesíteni” – fogalmazott.

A pannonhalmi főapát emlékeztetett arra: kérték, hogy Szlovákiában szüntessék meg a jogtalanságot, és állítsák vissza a törvényes örököst jogaiba. Mindeddig ez nem vezetett eredményre, ezért fordultak az EU fórumaihoz. A Magyar Bencés Kongregáció arra kéri a szlovák kormányt, „mérlegelje döntését, tisztázza nemzetközi szinten is az oroszvári kastély tulajdonjogát, tárgyaljon és egyezzen meg a jog szerinti örökössel”.

Többször jelezték a legfelsőbb szlovák állami vezetésnek szándékukat a peren kívüli egyezségre, felajánlották, hogy a tulajdonjogi rendezés után az ingatlant a Szlovák Köztársaság reprezentációs célokra, kulturális és egyházi rendezvényekre használhatja – jegyezte meg. Várszegi Asztrik úgy látja, az EU-nak sem lehet közömbös, hogy Szlovákia közelgő uniós elnöksége színteréül olyan kastély szerepel, amelynek tulajdonjogát az európai értékrenddel ellenkezően rendezték.

Megemlítette, hogy az oroszvári kastély, amely a Szlovák Nemzeti Kulturális Örökség listáján szerepel, egyre rosszabb állapotba került. Közlése szerint a szlovák kormány múlt csütörtökön határozatot fogadott el az oroszvári kastély felújításáról.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
agoston36
2012. augusztus 08. 12:39
A "jó keresztények" fóruma ez?
füst
2012. augusztus 08. 12:38
Gondolom, te hülye vagy. Olvastál a cikkban OV-ról? Te birka.
Mirmur
2012. augusztus 08. 12:38
Marha. Várszegi Asztrik főapátról van szó, nem Viktorról.
zolinho723
2012. augusztus 08. 12:38
Ilyenkor amikor kell valami jó az eu?Ez a gond vikrorkával is csak felkéne fognia avval a hatalmas agyával.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!