Bertone: Szánalmas hazugságok terjedtek a Vatikánról

2012. június 19. 10:28

Tarcisio Bertone szerint a sajtó célja a pápa és a bíborosok megosztása volt, ez azonban nem sikerült: az egyház egységesen sorakozik fel a pápa mögé.

2012. június 19. 10:28

A szentszéki államtitkár első alkalommal nyilatkozott a Vatikánból kiszivárogtatott dokumentumok botrányáról, a Vatileaks néven ismert botrányról és a pápai komornyik letartóztatásáról.

Bertone kijelentette: „senki sem akarja eltitkolni az egyház árnyait és tévedéseit”, de számos újságíró „meséket talál ki és legendákat gyárt”. A szentszéki államtitkár kitalációnak nevezte az olasz újságokban megjelent feltételezéseket, miszerint a Vatileaks hátterében a Vatikán falain belül zajló hatalmi harc húzódik meg.

„Egyetlen egy bíboros sem érintett a dokumentumok kiszivárogtatásában” – jelentette ki Bertone, aki szerint az olasz sajtó célja a bíborosok és a pápa megosztása volt, de ez nem sikerült, mivel az egyház egységesen sorakozik fel a pápa mögé.

Bertone megjegyezte, hogy a Vatileaks-botrány csakis olasz kontextusban érthető meg, mivel az olasz sajtó célpontja ő volt, így akarták lemondásra kényszeríteni. A szentszéki államtitkárságról és a pápai dolgozószobából kiszivárogtatott bizalmas jelentések és levelek januártól jelentek meg az olasz újságokban. XVI. Benedek ezt követően három fős bíborosi testületet bízott meg az „áruló” azonosításával. A vatikáni csendőrség tartóztatta le Gabrielét, aki azóta egyedüli vádlottként a pápai állam fogdájában vár a bírósági tárgyalására.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
magnamater
2012. június 27. 11:08
Hatalmi harc régen is volt a Vatikánban - tessék megnézni a pápák listáját: pápák és ellenpápák uralkodtak egyszerre. Ma már e harcok szelídebbek és titkosabbak, ám a gonosz média kipletykálja, amit megtud.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!