Meteoreső várható szombaton

2011. október 07. 13:38

Az előrejelzett Drakonida maximumban akár óránként 600 meteor hullhat. A jelenségből azonban félő, hogy a záporok és a Hold fénye miatt nem láthatunk majd semmit.

2011. október 07. 13:38

Szombat este tíz órakor érkezik a Drakonida meteorraj maximuma. A meteorok 21P/Giacobini-Zinner üstökösből származnak. Egy valódi XX. századi üstökösrajról van szó, 1900 előtt lényegében nem is létezett. Legnagyobb aktivitását 1933-ban produkálta, akkor az európai megfigyelők percenként 200-300 meteort láthattak. 1946-ban megismételődött a látványos csillageső, akkor a Drakonidákból Földre érkező törmelékdarabok közül 50-60 meteor égett el a légkörben egy perc alatt.

A LiveScience portál a szombati kitörésnél 1000 meteort becsül óránként, magyar előrejelzések az óránkénti 100 meteor észlelhetőségét feltételezik, az International Meteor Organization szervezet az egy percre jutó meteorok számát egyre vagy annál kevesebbre teszi. Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint viszont szombatra az ország egész területén záporok várhatóak. Az erős felhősödés eltakarhatja éjjel tíz órakor az eget, és emiatt előfordulhat, hogy az év talán leglátványosabb csillaghullásából végül nem lehet látni semmit. Ráadásul a holdfény is csökkenteni fogja a láthatóságot.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!