A kormánypárti siker receptje Győrben

2020. január 28. 21:02

Kimúlt a Borkai-hatás? Minek köszönheti győri győzelmét a Fidesz? Hogyan szólította meg Dézsi Csaba András a jobboldali értelmiségi szavazókat? A Mandiner utánajárt a kormánypárti siker összetevőinek.

2020. január 28. 21:02
null
Kereki Gergő, Szalai Laura, Pálfy Dániel

A vártnál magabiztosabb győzelmet aratott az időközi polgármester-választáson Győrben a Fidesz jelöltje, Dézsi Csaba András. Az ellenzéki összefogás csodafegyvere a városban, úgy tűnik, nem működött. A győzelem értékét növeli, hogy a parlamenti ciklus félidejéhez közelítve született, ugyanis a kormánypártok ilyenkor általában gyengébben szerepelnek. Az októberi önkormányzati választáson a Fidesz csupán 44 százalékot ért el az ellenzéki jelölt 42 százalékával szemben, januárban már 56-39-re győzött a kormánypárti jelölt. Megvizsgáltuk, mi állhat a siker hátterében.

VÉGY EGY JÓ JELÖLTET!

A huszonöt éve politizáló Dézsi Csaba András tökéletes választás volt a Fidesz részéről. Dolgozott szocialista polgármesterrel, nem volt túl jó kapcsolatban Borkai Zsolttal, és nagyjából huszonötezer beavatkozáson van túl szívsebészként, ami azt jelenti, hogy kis túlzással nincs olyan ember Győrben, akinek a családtagját, barátját, ismerősét ne kezelte volna. Dézsi közösségi oldalán jól látható, hogy intenzív párbeszédet folytatott a választókkal: nem volt a városnak olyan szeglete, ahol ne tartott volna lakossági fórumot. A történelmi belváros közepét jelentő Király utcai szavazókörben 40 százalékkal (nem százalékponttal!) múlta felül Borkai eredményét, és az átalakuló Révfaluban is sok többletszavazatot kapott.

Dézsi Csaba András visszahozta azt a Fideszt, amely széles értelmiségi réteg megszólítására képes

Saját egyéni választókörzetében több mint 200 szavazattal kapott többet, mint októberben. Egy 2010-es szociológiai tanulmány szerint a győri értelmiségi réteg 60 százaléka ezekben a városrészekben él, így elmondható, hogy Dézsi Csaba András visszahozta azt a Fideszt, amely széles értelmiségi réteg megszólítására képes. Helyi forrásaink szerint képes volt a városban erős keresztény szavazóbázis visszahódítására is, amelynek belvárosi-kertvárosi tagjai közül sokan október 13-án protestáltak Borkai ellen. Eközben a „vidéket” is hozta, a falusias Pinnyéden csaknem egyharmadával növelte a szavazótáborát október 13-ához képest.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!