Globalizációvédelem

2019. október 27. 13:54

Nagyban hozzájárulnak a globalizáció káros hatásaihoz a beruházásvédelmi választottbíróságok, amelyek gyakran semmibe veszik az államok alkotmányos értékeit. A megoldást az olyan kétoldalú egyezmények jelenthetik, amelyek újra a nemzeti bíróságok hatáskörébe utalják e jogviták rendezését is.

2019. október 27. 13:54
null
Sándor Lénárd

A pakisztáni igazságügy-miniszter 2001 októberében a Világbank vitarendező fórumától származó levelet vett át, amelyből megtudta, hogy az iszlámábádi kormány és egy minőségellenőrzési szolgáltatásokat kínáló svájci nagyvállalat között nemzetközi vitarendezési eljárás indul. A miniszter még emlékezett rá, hogy a kilencvenes évek közepén szerződést bontottak a korrupcióba keveredett vállalattal, de úgy vélte, hogy az ügy végére egy svájci bíróság eljárása pontot tett. A jó néhány évvel később kézhez vett levél és benne a Svájc és Pakisztán között létrejött beruházásvédelmi egyezmény megsértése miatt követelt összeg nagysága – száztízmillió amerikai dollár –  ezért meglepetésként érte.

„Az államok túlnyomó többsége nem vette komolyan az egyezményekkel járó kockázatokat”
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!