Nagyvárosi meccsek

2019. szeptember 12. 05:15

Közeleg az önkormányzati választás, és jól tudjuk, hogy a budapesti pártelvárásokhoz képest vidéken gyakran átrajzolódnak az íróasztal mögött elképzelt, ideálisnak gondolt szövetségkötések. Néhány megyei jogú város esetében végigvettük, hogy miként alakulnak a pártok közti együttműködések.

2019. szeptember 12. 05:15
Pindroch Tamás
Pindroch Tamás

Politikai közhely, de a polgármester-választásokon a hivatalban lévő városvezetőknek nagyobb esélyük van a győzelemre, mint kihívóiknak. Az önkormányzati voksoláson a pártlogika sem úgy működik, ahogyan legtöbben gondolnák, még a nagyobb városokban is sokat nyom a latban a polgármester- és képviselőjelöltek személyisége, karaktere.

A Fidesz–KDNP máig tartó győzelmi sorozata a 2006-os helyhatósági választáskor kezdődött, akkor erős önkormányzati pozíciókat szerzett, aminek jelentős szerepe volt a későbbi sikerekben. A jelenlegi ellenzék jól tudja ezt, ahogy azt is, hogy az egyes pártok életben maradásának záloga az lenne, ha néhány nagyobb településen sikeresen szerepelnének.

A megyei jogú városok közül Békéscsaba politikai térképe tér el leginkább az országos viszonyoktól. Szarvas Péter regnáló polgármesterről 2014-ben is tudták a helyiek, hogy jobboldali beállítottságú, de pártszínek nélkül indult, s nyerte meg a polgármester-választást – a Jobbik támogatásával. A városvezető idén október 13-án ismét függetlenként, a Hajrá Békéscsaba Egyesület jelöltjeként száll ringbe, ám ezúttal nem a Jobbik, hanem a Fidesz–KDNP támogatását tudhatja maga mögött.

Az egykori radikálisok ugyanis végül a Demokratikus Koalícióval és a Párbeszéddel fogtak össze, s a DK-s polgármesterjelölt, Dancsó Tibor mögé álltak be. Hogy teljes legyen a zavar, eközben az MSZP az LMP-vel, a Liberálisokkal és a Szolidaritással paktált le, polgármesterjelöltjüknek pedig a szocialista Miklós Attilát nevezték meg. Érdekesség, hogy miközben a Fidesz–KDNP támogatja Szarvas Péter polgármesteri ambícióit, Szarvas saját képviselőjelölteket indít, akiknek így a Fidesz jelöltjeivel kell megküzdeniük. A Hajrá Békéscsaba Egyesület jelöltjei többségében ismeretlen, eddig politikában nem jártas figurák, a Fidesz viszont a több ciklus óta hivatalban lévő képviselőit indítja. A kormánypártok számára komoly fegyvertény, hogy éppen a választás hónapjában adják át a térség szempontjából meghatározó M44-es autóút Kondoros–Tiszakürt közötti, 61 kilométeres szakaszát.

A Jobbik a Demokratikus Koalícióval és a Párbeszéddel fogott össze Békéscsabán
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!