A kultúra jóval több, mint egyszerű kampánytéma

2019. szeptember 26. 05:45

Ha valóban fontos lenne Karácsonynak a budapesti kultúra, valamint a független és a magánintézmények sorsa, akkor nem használná fel őket rövid távú politikai céljai érdekében.

2019. szeptember 26. 05:45
L. Simon László

Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester-jelölt az Átrium előtt tartott sajtótájékoztatót az előadó-művészeti taótámogatási rendszer megszüntetését ostorozva. Az egyébként színvonalas munkát végző magánintézmény vezetői és tulajdonosai valószínűleg nem örülnek annak, hogy az önkormányzati kampányban már nem először használják színházukat ellenzéki akciók díszletének, hiszen az ilyen megnyilvánulások éppen abba a politikai kontextusba kényszerítik bele őket, amelytől távol akarják magukat tartani.

Az Átrium ugyanis a taórendszer kivezetése óta azzal érvel, hogy azért jár a jövőben is jelentős mértékű állami támogatás nekik, mert egyrészt ők – sok más magánszínházzal ellentétben – nem éltek vissza a rendszerrel, sőt „az Átrium soha nem adott pénzt taóközvetítésért, és jegybevételének minden egyes forintja valós volt”. Másrészt önértékelésük és a közönségük visszaigazolása szerint magas művészi színvonalú, értékteremtő munkát végeznek, s ugyan kritikusak társadalmi, politikai kérdésekben, nem folynak bele a mindennapi pártpolitikai küzdelmekbe, előadásaikat sem használják fel ilyen célokra. Amennyiben ez így van, akkor kifejezetten kínos Karácsonyék akciója, hiszen éppen annak a társaságnak az érdekeit és elveit nem tartották tiszteletben, amelyért állítólag felemelték a hangjukat. Ha valóban fontos lenne Karácsonynak a budapesti kultúra, valamint a független és a magánintézmények sorsa, akkor nem használná fel őket rövid távú politikai céljai érdekében, főleg úgy, hogy ezen intézmények nem kérték meg őt erre.

A fővárosi fenntartású színházak érdekében Tarlós István főpolgármester tett hathatós lépéseket
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!