Átadták a pesti éruvot – a zsidó vallási törvények legszigorúbb betartóin könnyít

2024. április 11. 21:01

A közterületen való tárgytovábbítást teszi lehetővé sábátkor.

2024. április 11. 21:01

Nyitókép: eruv.hu

A szombat-zsinór, vagy héber nevén éruv, a zsidó vallási törvények legszigorúbb betartóinak lehetővé teszi a közterületen való hozást és vivést sábátkor (szombaton) – írja a Zsidó.com.

A közleményben azt írták, hogy Budapesten 2024. április 11-én elkészült és átadták az éruvot, mely a város pesti oldalán terül el, észak-déli irányban haladva a Duna mentén. 

Ez lehetővé teszi az imakönyvek, táskák, hátizsákok, kesztyűk és babakocsik szombati használatát, a városi környezet adottságait felhasználva, észrevétlenül maradva. 

Oberlander Báruch főrabbi, a Budapesti Ortodox Rabbinátus elnöke vezette az érvénybelépési és felavatási szertartást. A projekt megtervezése és megvalósítása nagytekintélyű külföldi rabbik és szakértők konzultációja alapján történt. A Budapesti Ortodox Rabbinátus kifejezte háláját a széles körű összefogásért és támogatásért, külön köszönetet mondva Köves Slomónak, az EMIH rabbijának. Az éruv pontos határait az eruv.hu weboldalon lehet megtekinteni, ahol a térkép segítségével a helykeresés is lehetséges.

 

Összesen 121 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2024. április 12. 19:08
A kép alapján alaposan meghízott a pesti zsidógettó.
Akitlosz
2024. április 12. 19:07
Eddig is írtam, hogy héberek másolják ezt az újságot. És tényleg.
Nimril
2024. április 12. 18:08
Csak nehogy ellopják a cigányok! :D :D
950BD1
2024. április 12. 16:53
Kóser tárgytovábbítás, közterületen való hozást és vivés? Xd
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!