Lengyel lap: Brüsszel több száz milliót ad a Soros-egyetem kutatására, miközben visszatartja az uniós pénzeket

2024. március 14. 18:32

Jelentős összegnek örülhet a lengyel igazságügyi miniszter is, aki az utóbbi időben élen jár a jogállamiság lebontásában.

2024. március 14. 18:32
Soros György

Nyitókép: Fabrice COFFRINI / AFP

***

Munkatársunktól

 

A wpolityce.pl lengyel konzervatív hírportál a Mandiner információra hivatkozva cikkében bemutatta, hogy a Brüsszel által pénzelt úgynevezett AUTHLIB-projekt valójában a Soros-hálózat finanszírozására jött létre. Ennek célja, hogy továbbra is visszatartsák az uniós pénzeket hazánk és Lengyelország számára. Érdekesség, hogy a tavalyi parlamenti választási kampány, valamint a mostani lengyel és európai kampány során a projekt keretében brüsszeli pénzekhez jutott hozzá a lengyel igazságügyi miniszter.

A wpolityce.pl lengyel konzervatív hírportál hétfőn a Mandiner január elején közzétett cikkét szemlézte, amely bemutatja, hogy az úgynevezett AUTHLIB-projekt (Neo-Authoritarianisms in Europe and the Liberal Democratic Repsonse, vagyis „Új tekintélyelvű rendszerek Európában és az ezekre adott liberális demokrata válasz” – szerk.) keretében valójában Brüsszel közvetlenül a Soros-egyetemet pénzeli.

Mint ismert, 

Brüsszel a Horizon programból 2022 és 2025 között csaknem 2,5 millió eurót különít el az elfogult, liberális kutatásra, amelyen számos egyetem és agytröszt osztozhat, a legnagyobb összegek azonban a Soros-egyetemhez vándorolnak.

Ezt is ajánljuk a témában

A teljes összegből mintegy 200 millió forintnak megfelelő eurót kap a „kutatásra” a CEU budapesti kampusza, valamint további 93 millió forintnak megfelelő összeg érkezik a CEU GmbH-hoz az Európai Bizottságtól. A projektben résztvevő személyek közül többen is a Soros-hálózat régi, ismert tagjai. A jobboldali lengyel portál külön kiemeli Enyedi Zsoltnak, a CEU 2016 és 2020 közötti rektorhelyettesének, valamint Michael Ignatieffnek, a CEU 2016 és 2021 közötti rektorának szerepét az AUTHLIB-projektben, de megemlítik Fodor Évát is, aki máig a CEU rektorhelyetteseként tevékenykedik.

A wpolityce.pl kiemeli: 

az AUTHLIB-projekt elkészítése mellett felállított tanácsadó testületben helyet foglaló Staffan I. Lindberg, Mieke Verloo, valamint Marlene Wind személyében szintén a Soros-hálózat kötelékében működő szervezet jött létre. 

A lengyel lap szerint különösen kiemelendő Wind szerepe, hiszen korábban az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen tanácsadójaként, jelenleg pedig az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének, Josep Borrellnek a különleges tanácsadójaként tevékenykedik. Marlene Winddel 2021-ben a 24.hu készített interjút abból az alkalomból, hogy a politológus felszólalt a Budapest Forumnak nevezett konferencián, amely Karácsony Gergely főpolgármesteri hivatala és a Soros-hálózat közös szervezésében valósult meg a CEU fővárosi kampuszán. Az interjúban Wind leszögezte: nem hisz a párbeszédben, ezért Brüsszelből nyomást kell gyakorolni Lengyelországra és hazánkra.

A wpolityce.pl cikkének további érdekessége, hogy külön kiemelik benne Adam Bodnar, Lengyelország jelenlegi igazságügyi miniszterének szerepét, aki a lengyel SWPS Egyetem tagjaként szerepel a kutatás résztvevői között. A felsőoktatási intézmény AUTHLIB-projektben történő részvételét több mint 429 ezer euróval támogatja Brüsszel, vagyis kis híján 170 millió forintnak megfelelő eurót kapnak.

Mint ismert, Bodnar a lengyelországi Soros-hálózat egyik legprominensebb alakja, jogi diplomáját a CEU budapesti kampuszán szerezte meg, majd 2010 és 2015 között a lengyelországi Helsinki Emberi Jogi Alapítvány alelnökeként is tevékenykedett. Decemberi kinevezése óta az igazságügyi tárca vezetőjént számos kétes, a jogállamiság elvével ellentétes döntés köthető nevéhez, amellyel kapcsolatban azóta is némán hallgatnak Brüsszelben.

Bodnar az AUTHLIB-projekt keretében közvetlen uniós pénzeket kapott a tavaly októberi lengyel parlamenti (szejm) választás idején, valamint most, az európai parlamenti voksolásokat megelőzően is. Ez jól bizonyítja: 

Brüsszel saját maga pénzeli a Soros-hálózatot, miközben próbálja pénzügyileg zsarolni azokat a tagállamokat, amelyek védeni kívánják nemzeti szuverenitásukat.

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:09
🍓 ️ ­A­ ­­­d­­­ö­­g­­ö­s­ ­­­l­­á­n­­y­o­­­k­­­ ­­­v­­­á­­­r­­n­­­a­k­­­ ­­­r­á­­d­­ 👉 𝗪­­­𝗪­­𝗪­.­­𝗖­­­𝗨­­­𝗠𝟰­­.­­𝗙­­𝗨­𝗡
Tommaso
2024. március 15. 22:34
pollip teved... Az Unio NEM az unios polgarok karara, hanem eppenhogy az erdekukben tamogatja az ukranok Hosi Honvedo Haborujat a Nyugat fele terjeszkedni szandekozo gaz Orosz Birodalommal szemben.
Tommaso
2024. március 15. 22:30
Kristaly tiszta baromsag, h az EU finanszirozna a 93 eves Soros Gyorgy utazasait. Az oreg egyreszt nem utazgat, masreszt milliardos, sokkal tobbje van, mint az EU-nak, nincs rajuk szorulva. Es ismetlem olyan, hogy "Soros Egyetem" nem letezik.
pollip
2024. március 14. 20:42
Az unió átvette a soros szervezetek finanszírozását. Az unió átveszi az usa-tól Ukrajna finanszírozását. Az unióban élő emberek rovására..........
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!