A tulajdonos reméli, Isten háza marad és nem lesz borozó az általa megálmodott és most eladó kápolnából

2024. március 25. 16:32

Kerékgyártó László hálából építette 2008-ban a kápolnát, ám meg kell válnia tőle.

2024. március 25. 16:32
Sal Endre
Sal Endre

Nyitókép: Az Árpád-kori stílusban épült kápolna új gazdáját várja. Fotó: Kerékgyártó László-archív

Izgalmas hirdetésre bukkant az ingatlan.com oldalán a Mandiner, ismét árulják az évekkel korábban egyszer már meghirdetett Árpád kori templomok stílusában 2009-ben épített kápolnát, amelyben családi kripta is helyet kapott. Kehidakustány mellett, a szőlőhegyen található épületet 44 millió forintért kínálják. A kápolna története egyszerre felemelő és szomorú is egyben. Erről tanúskodnak a kápolnát építtető Kerékgyártó László szavai is. 

Az első téglától az utolsóig saját pénzből építettem a családommal, a keresztény hitünk szellemében 

– mondja Kerékgyártó László a Mandinernek. – A jó Isten megsegített bennünket, volt családtagom, aki egy betegségből gyógyult ki csodával határos módon, és mivel olyan anyagi helyzetbe kerültünk, a kápolnával szerettük volna megköszönni a gondviselésnek a segítséget. Katolikusként, erős hittel, konzervatív emberként döntöttünk így és bár a kápolna sorsa bizonytalanná vált, ma is így cselekednék.” 

Kerékgyártó László hálából építette a kápolnát.
Fotó: Kerékgyártó László-archív

A kápolnát Barattáné Zámbó Ágnes építészmérnök tervezte annak idején. Negyvenezer téglából épült, a falak hatvan centi vastagok és az Árpád kori templomok stílusában épült. A tornya 12 méter magas, a hossztengelye szintén ugyanennyi, a szélessége pedig eléri a hat métert. 2008 októberében volt az alapkőletétel és 2009. június 27-én, Szent László király neve napján szentelték fel.

Kerékgyártó László akkor úgy gondolta, itt lesz a család temetkezési helye is, ám az élet mást hozott. 

Számomra ez fájdalmas pont, mert az életem csodájaként éltem meg, hogy sikerült megalkotni ezt a kápolnát. 

De sajnos családi okokból nem tudom tovább vállalni a karbantartását, gondozását. Jó állapotban van, 2020-ig László napkor misét is tartottunk benne”– folytatja Kerékgyártó László, aki azt is elmondta, felvette a kapcsolatot a ferencesekkel, a pálosokkal és a bencésekkel is, felajánlottam megvételre a kápolnát, de sajnos nem járt sikerrel. Szerinte pedig a zarándokturizmus egyik fellegvára lehetne a kápolna, hiszen csodás környezetben fekszik, alatta fut a Szent György-vonal, amelynek jótékony hatását érezheti az, aki eltölt némi időt a kápolna falai között.

A tulajdonos abban reménykedik, a vevő nem változtatja meg a kápolna funkcióját: „Olvasom, hallom,  Németországban, Franciaországban sorra zárják be a katolikus templomokat, kápolnákat, éttermet, kávézót nyitnak a helyükre vagy éppen lakássá alakítják át őket. Arról nem rendelkezhetem, hogy ha valaki megvásárolja, mit tesz vele. Csak abban bízhatom, nem lesz belőle borozó vagy kávézó, hanem megmarad Isten házaként” – összegzett a tulajdonos. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 22:55
🍓 ️ ­­­A­ ­­d­­ö­­g­ö­­s­ ­­­l­­­á­n­­y­­­o­­­k­­­ ­­­v­­­á­­­r­­n­­­a­k­ ­­r­á­­­d­­ 👉 𝗪­­­𝗪­­𝗪­­.­𝗖­𝗨­𝗠𝟰­.­­𝗙­𝗨­­𝗡
Patika
2024. március 26. 05:23
Isten házáért nem illik pénzt kérni... (Üldöztetés 1. = kufár zsidók bibliai kikergetése)
cserszömörce
2024. március 26. 04:24
Csak kútvíz van. Hat igy meg kocsma sem lehet belöle.
cserszömörce
2024. március 26. 02:59
""alatta fut a Szent György-vonal, amelynek jótékony hatását érezheti az, aki eltölt némi időt a kápolna falai között."" Katolikus ezoteria?...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!