Laptoptöltővel tölti a mobilját? Legyen óvatos!

2024. január 26. 10:08

Keresse meg a feszültségre és az áramkimenetre vonatkozó információkat, hogy meggyőződjön, azok beleesnek-e a telefonja számára elfogadható tartományba.

2024. január 26. 10:08

Ha a telefont laptoptöltővel szeretné használni, előtte át kell gondolni a hatásokat, amelyek az elektromos folyamatokat jellemzik – írja a Blikk. A laptoptöltők jellemzően nagyobb feszültséggel és áramerősséggel működnek, mint a telefontöltők, így a laptoptöltő közvetlen használata a telefon töltésére károsíthatja a telefon akkumulátorát vagy más alkatrészeit. Ilyenkor a kompatibilitás kulcsfontosságú. A különböző telefonmodelleknek eltérő töltési követelményeik lehetnek, ezért a telefonnak kompatibilisnek kell lennie az éppen használt töltővel.

A kompatibilitás ellenőrzéséhez megvizsgálhatja mind a telefon, mind a laptop töltőjének gyártói specifikációit. 

Keresse meg a feszültségre és az áramkimenetre vonatkozó információkat, hogy meggyőződjön, azok beleesnek-e a telefonja számára elfogadható tartományba. 

A telefon és a laptoptöltők kompatibilitásának megteremtése érdekében USB-kábel vagy USB-tápadapter használható. Ha a laptopnak van USB-C csatlakozója, akkor nagyon valószínű, hogy támogatja az USB Power Delivery (USB-PD) funkciót. Ez a mai legelterjedtebb protokoll, amely akár 20V/5A (100W) kimenetet tesz lehetővé laptopoknál. 

Minden modern akkumulátornak beépített töltésvezérlője van, amely szabályozza a bemeneti feszültséget és megakadályozza a túltöltést. Ám a legtöbb töltő különböző szintű kimeneti feszültséget is támogat. A végső megállapítás szerint bár csábító lehet közvetlenül laptoptöltővel tölteni a telefont, de ez mégsem ajánlott.

Nyitókép: Pixabay

 

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
CsaGaMih
2024. január 26. 20:49
El vagyok maradva a technikától. Nekem nincs olyan laptop-om, amelyik rendelkezne "In-Out" lehetőséggel rendelkező USB Type-C csatlakozóval. Jó, tudom, van olyan. De a jelenleg kézen-közön lévő laptop-ok kb 95+ %-a még hagyományos laptop adaptert kívánja. Nekem legalábbis a háztartásomban lévő mind az 5 (Asus, Fuji, 3db HP) a hagyományos kerek csatlakozójú power adaptert kéri vacsorára. Meg sem próbálnám azt kb 6mm átmérőjű kerek csatlakozót betuszkolni telefonjaimba, töltési töltési szándékkal. :-) Kedves 'botcsinálta' Mandi-Blikk "töltő-szakértő-gárda"! Képzeljétek el, ha van (mint ahogy nincs) egy 5.000000V, 1000000A-t elbíró töltőm, +/- kimeneteire kötök 100-100 db bika-kábelt párhuzamosan kötve, másik végükön egy USB Type-C csatlakozóval, és --- nagymerészen bedugom a telefonomba. Gondoljátok, lenne akkora atomrobbanás, hogy letarolná egész NY-t? Na-ne má'... majd a teló szépen úgy dönt, hogy kösz, jól laktam, és lekapcsolja magát. Mert van annyira intelligens. Nem úgy, mint Ti...
Dunhill67
2024. január 26. 17:23
és ki az a gyökér aki laptoptöltővel tölti a telefonját??
files32
2024. január 26. 16:29
A laptopok 12 Voltnál kezdődnek és a csatlakozóik fizikailag sem nem jók a telókhoz.
nemecsek-3
2024. január 26. 16:21
No még csak az kell, hogy a mandiner oktasson mivel és hogy kell vigyázni a szörnyű rettenetes döbbenetes laptoptöltővel ha mákot akarok darálni. Ha megyünk a mandiner után meg fogjuk találni mindennek a legalját. Ez már biztos
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!