Hivatalos: januártól átlagosan 32,2%-kal emelkedik a tanárok, tanítók, gyógypedagógusok és óvónők bére

2024. január 18. 13:46

A Belügyminisztérium szerint már minden feltétel adott a béremeléshez.

2024. január 18. 13:46

A szakmai és társadalmi egyeztetések lezárását követően a kormány szerdai ülését követően rendeletben pontosította a tanárok és óvónők béremeléséhez szükséges részletszabályokat, hogy az érintettek már a februári bérkifizetéskor az emelt bérüket kaphassák. A rendelet kiadásával minden feltétel adott az új, emelt bért tartalmazó kinevezés módosítások kiadásához. A rendelet alapján az új kinevezéseket január 30-ig kaphatják meg az érintettek.  

A tanárok, tanítók, gyógypedagógusok és óvónők bére januártól átlagosan 32,2%-kal emelkedik, 

és a béremelés a következő két évben is folytatódik. A béremelés 140 ezer köznevelésben dolgozó pedagógust érint.

Béremelési alap

Az idei béremelésre a kormány létrehoz egy tanár béremelési alapot, amelyben 340 milliárd  forintot különít el. A béremeléshez szükséges forrás döntő többségét a magyar költségvetés biztosítja. A Belügyminisztérium közleményében azt írja: „sajnálattal látjuk, hogy ennek ellenére a brüsszeli és magyar baloldal politikusai még most is mindent megtesznek azért, hogy Brüsszel ne fizesse ki a Magyarországnak járó uniós forrásokat”.

A  rendelet értelmében a pályakezdő gyakornokok bére 2024-ben 528.800 forint.

Pedagógus I. kategóriában a havi illetmény alsó határa 410 ezer forintról 538 ezer forintra nő.

Pedagógus II. kategóriában a havi illetmény alsó határa 430 ezer forintról 555 ezer forintra nő.

Mesterpedagógus kategóriában a havi illetmény alsó határa 520 ezer forintról 630 ezer forintra nő.

Kutatótanár esetében a havi illetmény alsó határa 640 ezer forintról 750 ezer forintra nő.

A pedagógusok az alsó sávhatárnál természetesen többet is kereshetnek, az egyes fokozatokhoz tartozó illetménysávon belül az illetményemelés mértékét a későbbiekben növelheti például  a szakmai gyakorlati idő, a végzettség, az önként vállalt többletfeladatok, a tanított tantárgyak száma, és a munkakör munkaerőpiaci pozíciója. A mesterfokozat megléte további 2%-os, egyes kiemelt tantárgyak tanítása (matematika, kémia, biológia, fizika, földrajz, természettudomány, digitális kultúra) esetén további 4%-os illetményemelés jár.

(MTI)

Nyitókép: MTI /Rosta Tibor

 

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
polarbear
2024. január 18. 19:13
https://wmn.hu/ugy/61779-felrevezeto-a-pedagogusberek-emelese--a-tobbsegnek-varhatoan-alig-vagy-nem-emelkedik-a-fizetese
Parittyás
2024. január 18. 15:30
Mocsok Gulyás, reggel azt mondta, hogy mindenki egységesen megkapja a 32%. A gyakornokok 40-50ezer forinttal fognak kevesebbet keresni, mint a nyugdíj előtt állók. Orbán nálunk vesztettél 4szavazatot!!!!
survivor
2024. január 18. 14:39
LMBTQ, kritikai fajelmélet, woke, cancel oktatás esetén mennyi a lóvé ???
survivor
2024. január 18. 14:36
"Kinek nem jó itten lakni, Menjen Molenbeckbe lakni Rágyújtják éjjel a házat Ott nem éri semmi bánat... "
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!