Novák Katalin: Most érezni át igazán, mennyire nagy kincs is az a béke

2023. december 24. 20:48

A köztársasági elnök azt kérte, ilyenkor karácsonykor külön is gondoljunk a kárpátaljai magyarokra. Náluk bármikor kopogtathatnak, hogy elvigyék a férfiakat a frontra.

2023. december 24. 20:48

A magyar nemzet béke- és szabadságszerető – mondta a köztársasági elnök a Hír TV-nek adott karácsonyi interjúban, hangsúlyozva, abban bízik, hogy „a békéért kiáltó szavunk, minél többekhez eljut, annál nagyobb hatása lesz”.

Novák Katalin emlékeztetett arra, hogy „már több mint másfél éve élünk egy pusztító háború szomszédságában”. Szerinte „a félelemérzet a bőrünk alá ivódott, már nem olyan tapintható, mint amikor az első sokk ért bennünket, de ott van bennünk”.

A kárpátaljai magyarokról

A köztársasági elnök azt kérte, ilyenkor karácsonykor külön is gondoljunk a kárpátaljai magyarokra. Náluk bármikor kopogtathatnak, hogy elvigyék a férfiakat a frontra, a szétszakított családok a fronton lévő családtagokért aggódnak.

Most érezni át igazán, mennyire nagy kincs is az a béke,

amely számunkra itt, Magyarországon megadatott, de ami rendkívül törékeny, és fenyegető veszélyben van most is – fejtette ki az államfő.

Véleménye szerint nagy segítséget jelenthet, ha Magyarország szoros kapcsolatokat ápol nemcsak Ukrajnával, nemcsak a szomszédaival, hanem „a világon minden szövetségesével”. Ha megvannak ezek a kapcsolatok, ha kinyitjuk a korábban csukottnak tűnő ajtókat, akkor még nagyobb esélyünk van arra, hogy a magyarok hangja elhallatszon a világ minden sarkára, és még nagyobb eséllyel lehet érvényesíteni a magyar emberek érdekeit – fűzte hozzá.

A köztársasági elnök kitért arra is, hogy „a törésvonalak mentén sokszor igen megosztottá válunk, de még akkor is el kell fogadnunk a másik embert, ha nem értünk egyet azzal, amit a világról gondol”. Ha képesek vagyunk a másik tiszteletére, könnyebb vitatkozni azokról a dolgokról, amelyekben nem értünk egyet, mindezt a kompromisszum megtalálásának, illetve a másik véleménye mögötti szempontok megértésének szándékával – magyarázta Novák Katalin.

A határon túli magyar közösségek kapcsolatáról

Szerinte a határon túli magyar közösségek „jobban összezárnak”,

különösen egy olyan nehéz helyzetben, amelyben a kárpátaljai magyarok vannak. Azt mondta, ott most nem érzékel megosztottságot. Abban bízik továbbá – fűzte hozzá –, hogy a magyarok és az ukránok között is, Kárpátalján, „valamiféle megbékélés” alakul ki, hiszen ez a hosszú távú békés együttélésük záloga.

„Ma Magyarországon semmi nem elérhetetlen egy nő számára”

Novák Katalin úgy látja, az, hogy Magyarország első női köztársasági elnöke, felelősséget jelent, és „más nőknek is inspiráció lehet, biztatást ad” a visszajelzések alapján, azt jelzi sokak számára, hogy „ma Magyarországon semmi nem elérhetetlen egy nő számára”. Bízik benne – tette hozzá –, hogy nyitottsága a világra segít abban, hogy minél többen érezzék úgy Magyarországon, „az ő köztársasági elnökük is vagyok”.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: Mátrai Dávid/Mandiner

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alexandrosz-2
2023. december 25. 11:40 Szerkesztve
Dehogy gondolsz a kárpátaljai magyarokra kegyelemtelen kvótaribanc. Aki kétszer is házhoz megy a lófaszért Kijevbe a zsidó bunkergoblin metélt faszat szopni, a hoholokat a támogatásáról biztosítani, az egy antimagyar hazaáruló. Neked nincs jogod a kárpátaljai magyarok nevében beszélni, hoholfaszt szopó kvótaribanc!
alexandrosz-2
2023. december 25. 11:39 Szerkesztve
Dehogy gondolsz te a kárpátaljai magyarokra kegyelemtelen kvótaribanc! Aki kétszer is házhoz megy a lófaszért Kijevbe a zsidó bunkergoblin metélt faszát leszopbi és a hoholokat a támogatásáról biztosítani, az egy gerinctelen féreg.
lazio154-2
2023. december 25. 09:29
Valami ellentmondás van az elnök asszony mondandójában a békében éléssel kapcsolatban! Mi az Alaptörvény 9. és 10. módosítása miatt se háborúban, se békében nem élünk. 2022. nov. 1. től országunkra a "Különleges jogred" érvényes. Jelenleg annak első fokozata a háborús veszélyhelyzet alapján működik az ország. Ennél már csak két rosszabb van, a szükségállapot, és a hadiállapot!
Uztu
2023. december 25. 08:06
Ukrajna területi integritàsa megkérdőjelezhetetlen, mi?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!