Nahalka István oktatáskutató a Pisa-felmérésről: Valójában jobbak az eredmények!

2023. december 06. 08:05

A Pisa-tesztben 6198 magyar diák vett részt, hazánk egyértelműen jobb pozícióba került, mint a járvány előtt volt.

2023. december 06. 08:05

Nahalka István oktatáskutató a friss Pisa-felmérések eredményeiről beszélt az Indexnek. Emlékeztettek: a Pisa-tesztben 6198 magyar diák vett részt összesen 270 oktatási intézményből. Megtudtuk: 

2018-ban és most 2023-ban is jobbak lettek az eredmények, 

ami tendenciát is jelezhet. „2018-ban egy picikét javultak az eredmények, de valójában nem léptünk ki az eredeti tendenciából, vagyis a 2009-ben bekövetkezett jelentős süllyedés nem változott, de felmerülhetett annak a reménye, hogy ez a parányi emelkedés, talán egy tendencia. Nos, ehhez képest érdekesek a mostani eredmények” – mondta el Nahalka, aki szerint továbbra sem lehet megállapítani, hogy történt-e jelentős tendenciaváltozás. 

„Azt állíthatjuk a mostani eredményekről, hogy valamivel jobbak, mint a 2018-asok voltak” 

– hangsúlyozta Nahalka István, annak ellenére, hogy a matematika és a szövegértés területén is csökkentek a pontszámok.

Elmondta: az OECD-országok eredményei matematikából 15, szövegértésből pedig 10 ponttal romlottak a világjárvány hatására, ám 

Magyarország esetében csak 8 és 3 ponttal rosszabb eredményekről beszélhetünk, tehát nem romlottak olyan mértékben, mint az OECD-átlag.

Azt is megtudtuk, hogy a természettudományok esetében valamivel jelentősebb változásról beszélhetünk úgy, hogy nincs trendszerű változás. 

5 ponttal javítottunk, és a helyezésünk is 5-tel lett jobb az OECD-országok között. 

A szakember kiemelte, hogy a hosszabb távú tendenciákat érdemes figyelni.

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

 

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
istvanpeter
2023. december 06. 10:46
Köszönet a pedagógus társadalomnak, amely a a szórványosan előforduló csökevényes bolsevik hőbörgők és rendbontók támadásai ellenére is helytállt! Az eredmények minden hazugságot és rágalmat megcáfoltak és egyúttal a fasiszta "ellenállók" hitványságát is bizonyították.
Józsi6
2023. december 06. 08:59
Szar az oktatás. De a németeknél, osztrákoknál és norvégoknál is ? Mert szinte egyszinten vagyunk velük. Hát ez meg hogy lehet ? Miért nem Tajvan és Szingapúr szintjén vannak ezek a fejlett demokratikus országok ? És hol van a legdemokratikusabb ország USA ?? Ja, az nem OECD ország.
excan1
2023. december 06. 08:57
Ne becsüljétek alá az elvakult libbantakat! Ők bármilyen eredményt, statisztikát képesek úgy olvasni, "értelmezni", hogy az ő propagandájukat szolgálja. Ezt is képesek, mert már meg is kongatták a vészharangot...
RasPutin
2023. december 06. 08:33
a szövegértés területén is csökkentek a pontszámok. 2022. Népszavazás. Vassurány 1.Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?---Igen: 377 (97,16%) 2.Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?---Igen: 369 (94,62%) 3.Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?--Igen: 370 (95,36%) 4.Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?---Igen: 367 (94,10%)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!